Last news in Fakti

15 Юни, 2014 10:11 1 406 1

Неуспех на газовите преговори между Украйна и Русия

  • украйна-
  • газ-
  • преговори-
  • неуспех

Радикали изпотрошиха руското посолство в Киев

Неуспех на газовите преговори между Украйна и Русия - 1
Снимка: АП/БТА

Тристранните преговори за цената на газа за Украйна завършиха около 2:00 часа през нощта в Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост в Киев, без да е постигнат резултат. Това заяви пред журналисти официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Не са определени срокове за нови преговори, добави той. Срокът за плащанията на Украйна по газовия дълг от близо 2 милиарда долара изтича в 10 часа московско време утре.

През миналата седмица Кремъл официално обяви готовност да свали цената на синьото гориво до 385 долара за 1000 кубични метра. Украинският премиер Арсений Яценюк обаче отхвърли предложението с мотива, че това не е договореност, а политически жест, от който Владимир Путин може да се откаже във всеки един момент, припомня bTV.

"Газпром" очаква до 10 часа на 16 юни украинската страна да погаси дълга си от 1,9 милиарда долара, в противен случай за доставките на газ ще й бъде въведен режим на предплащане.

Напрежение в Киев

Докато Украйна, Русия и ЕС търсеха изход от ситуацията, радикално настроени демонстранти щурмуваха сградата на руското посолство в Киев.

Знамето на дипломатическата мисия беше свалено, като протестиращите обявиха, че ще го подарят на служителите от силите за сигурност, които се бият със сепаратистите в източната част на страната.

Няколко автомобила бяха преобърнати, а почти всички от прозорците на сградата – изпотрошени.

По-умерените участници в събитието спряха радикалите, които искаха да влязат в посолството, а руската страна веднага внесе в ООН проекторезолюция, която осъжда нападението. Според източници на ИТАР-ТАСС, текстът е бил блокиран от западните делегации.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonymous.

    3 0 Отговор

    Ядоха го турските войски,
    ядоха го френските войски,
    ядоха го немските войски,
    сега явно е ред на англоезичните войски.......
    /за руския чеп става въпрос в тази газово-религиозна война/
Новини по държави: