Картофеното пюре може да се превърне в алтернатива на специалния въглехидратен гел, използван по време на продължителни тренировки. Това изненадващо откритие е направено от изследователски екип от университета на Илинойс.
В изследването, чиито резултати бяха публикувани наскоро, участвали 12 души, на които учените поставяля различни физически задачи и следели постигнатите резултати.
Доброволците трябвало да изминават средно по 267 км. с велосипед на седмица.
По време на проучването учените измервали нивото на глюкоза в кръвта, температурата, състоянието на стомашно-чревния тракт и интензивността на упражненията.
В края на експеримента учените установили, че концентрацията на глюкоза в плазмата била почти еднаква при ползващите въглехидратен гел и тези на картофено пюре. Освен това двете групи са показали по-добри резултати от третата група, в която участниците пиели единствено вода.
Яденето на картофено пюре обаче, имало и неприятен страничен ефект. Доброволците, които били захранвани с него се оплаквали от стомашни болки и подут корем. Според учените, причината за това била в количеството изядено пюре.
В своето обобщение на изследването, екипът споделя, че резултатите, които са отчели потвърждават идеята, че спортистите могат да ползват еднокомпонентни хранителни източници на въглехидрати като алтернатива на различни търговски продукти.