Английската закуска, която се смята за една от най-обилните и същевременно тежки закуски, може да е ключът към сваляне на излишните килограми.
Хората, които похапват солидно след ставане от леглото сутрин, изгарят 2,5 пъти повече калории, сочат резултатите от ново изследване, цитирано от британското издание Mirror.
Консумацията на обилна сутрешна закуска усилва метаболизма, отключвайки процес, известен като диетично индуцирана термогенеза и свързан с генериране на топлина в организма.
"Получените резултати разкриват, че сутрешната закуска, независимо от съдържащото се в нея количество калории, създава 2 пъти по-голяма диетично индуцирана термогенеза, отколкото същото количество храна, консумирано на вечеря", обяснява Юлиане Рихтер, невробиолог от университета в Любек, Германия.
Откритието подчертава значението на консумацията на достатъчно храна на закуска и потвърждава тезата, че най-добрият метод за отслабване е свързан с обилно хранене сутрин и с оскъдно вечер. Консумацията на повече храна на закуска, вместо на вечеря, може да предотврати затлъстяване и повишаване нивото на кръвната захар. И едното, и другото увеличава риска от рак, сърдечносъдови болести и диабет.
Усвояването на храна за пренасяне и складиране на хранителни вещества задвижва процеса диетично индуцирана термогенеза, а това е знак колко добре функционира метаболизмът. Той зависи от времето, когато се приема храната, и обикновено е бавен вечер и нощем.