Отидете към основна версия

2 706 11

Норвегия премахва ограниченията за пътуване за много европейски държави, но не и за България

  • норвегия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ограничения

Норвегия към момента е потвърдила общо 8 954 случаи на Covid-19

Снимка: Shutterstock

От 15 юли Норвегия ще премахне ограниченията за пътуване за над 20 европейски държави, включително Франция, Германия и Великобритания, както и три от 21-те провинции на съседна Швеция, съобщи правителството в петък. Това предаде Reuters.

Норвегия, която не е член на Европейския съюз, но принадлежи към Шенгенската зона, понастоящем има някои от най-строгите ограничения за пътуване в Европа поради коронавирусната пандемията.

На граждани и чуждестранни жители на Дания, Исландия и Финландия им бе позволено да влизат в страната от 15 юни. Това бяха първите държави, които бяха одобрени след решението на Норвегия в средата на март да затвори границите си, за да ограничи разпространението на коронавирус.

В петък ограниченията за пътуване бяха премахнати и за Испания, Гърция и Холандия. Списъкът на одобрените държави се преразглежда поне на всеки 14 дни въз основа на данни като проценти на заразяване и хоспитализации.

Ограниченията за пътуване ще останат за България, Хърватия, Люксембург, Португалия, Румъния и Унгария, както и за останалите 18 шведски региона. Те са в сила и за държавите извън ЕС. Достъпът до страната на пътуващи от такива дестинации бива отказван, докато прибиращите се норвежци биват поствяни под 10-дневна карантина.

Норвегия има население от 5,4 милиона души и към момента е потвърдила общо 8 954 случаи на Covid-19.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.

Свързани новини