Отидете към основна версия

3 287 12

Един човек умира от Covid-19 на всеки седем минути в Иран

  • иран-
  • коронавирус-
  • covid-19

Някои експерти се съмняват в точността на официалната статистика за Covid-19 в страната

Един човек умира от Covid-19 на всеки седем минути в Иран, съобщи държавната телевизия в понеделник, след като здравното министерство обяви 215 нови смъртни случаи от болестта. Медиите в страната пък предупреждават за липса на подходящо социално дистанциране. Това предаде Reuters.

Говорителят на иранското министерство на здравеопазването каза, че през последните 24 часа страната е отчела 215 смъртни и 2 598 потвърдени случаи на коронавирус. С това общият брой на починалите от заразата нараства до 17 405, докато инфекциите се увеличават до 312 035. 

Държавната телевизия показа и няколко иранци на оживена улица в Техеран, които не носят маски за лице и не спазват социалното дистанциране. 

Някои експерти се съмняват в точността на официалната статистика за Covid-19 в Иран. Доклад на изследователския център към парламента от април показва, че броят на случаите и починалите от коронавирус в страната може да е два пъти по-голям от данните, обявени от здравното министерство.

В проучването се казва, че официалната статистика за Covid-19 в Иран взима предвид само смъртните случаи в болниците, както и тези, които вече са дали положителен тест за заразата. 

BBC съобщи в понеделник, че, въз основа на данни от анонимен източник, броят на починалите от коронавирус в Иран може да бъде три пъти по-голям от обявения. Местните здравни власти отрекоха доклада и заявиха, че не е имало прикриване.

С нарастването на смъртните случаи от болестта, след като ограничителните мерки бяха облекчени в средата на април, иранските власти заявиха, че ако не се спазват здравните разпоредби, мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 ще бъдат възстановени.
 

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини