Безспорно това, което ядем много определя здравословното ни състояние. Оказа се, че има и един вкусен плод, който върши чудеса с тялото ни! Това са прасковите!
„Прасковите лекуват над 50 заболявания. Освен че освежават през лятото, те имат изключително полезни свойства за организма. Плодовете засилват секрецията на храносмилателните жлези, което улеснява преработването на мазни храни“, заяви биологът Валери Мелик-Гусейнов, цитиран от jenata.blitz.bg.
Той препоръчва плодът да бъде консумиран от хора, страдащи от гастрит, ентероколит, чернодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и болести на дихателната система.
Биологът отбелязва също, че каша от свежи листа от праскова се използва при лечение на абсцеси, циреи, изгаряния, невродермит и други кожни заболявания.
Родината на прасковата е Китай, където тя е била почитана и обожествявана. За древните китайци тя е символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната ѝ консумация води до безсмъртие.
Плодът съдържа пектин, каротин, етерични масла, органичните киселини лимонена, ябълчна, винена, елементите желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Прасковите са с високо съдържание на витамин С – само един плод доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.
Благодарение на високото съдържание на калий, прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Плодовете имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане. За регулиране ритъма на сърцето се препоръчва 250 гр. сок от праскови да се пие 15-20 минути преди ядене. Тази рецепта помага и на хора, страдащи от малокръвие и проблеми със стомаха.
Високото съдържание на витамин С придава на прасковата мощно антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.
Плодът съдържа разтворима целулоза, която подобрява храносмилането, чревната перисталтика и подтиска процесите на гниене в храносмилателния тракт. Прасковите засилват секреторната функция на храносмилателните жлези, улесняват смилането на по-тежките храни, предотвратяват гаденето и повръщането.
За хората, които страдат от понижена киселинност на стомашния сок и при запек, народната медицина препоръчва 50 мл прясно изцеден сок от праскови да се пие на гладно. Отварата от прасковени листа действа също против запек, тъй като има слабителни свойства. Тя препятства и образуването на газове в червата.