По време на пандемия темата за засилване на имунитета излезе на първи план. Не само стресът, честата консумация на алкохол и някои заболявания могат да намалят имунитета ни. Нашите хранителни навици са в основата на това, пише Actualno.com.
Ако все още имате навика да пропускате закуската, може би е време за промяна. Първото и най-важно хранене за деня е незаменимо, особено ако ни доставя вкусни и полезни източници на протеини. Те ни осигуряват ситост, намаляват риска от преяждане на следващите хранения и така се намалява вероятността от повишаване нивата на кръвната захар. Когато сме гладни, съпротивителните сили на тялото също са занижени.
Яйцата например са чудесен бърз и лесен избор за здравословна закуска. Богати са на протеини, витамин А, желязо, които са важни за имунитета ни. Добавете към тях източник на витамин С, като домат, свежа чушка и ще получите наистина вкусна закуска.
Между обяда и вечерята често огладняваме и не пропускаме следобедната закуска. Но какво консумираме? Още един лош навик свързан с начина на хранене, който излага на риск нашата имунна система, е неправилният избор за малка закуска. Вафли, кифли, чипсове, овкусени ядки… Всички те повишават апетита ни, кръвната захар, инсулина и не носят почти никаква хранителна стойност на организма ни. Вместо тях може да хапнете 1-2 сварени яйца, плод, шепа сурови ядки, 1 чаша кисело мляко или скир с 1 плод. Получавате полезни хранителни елементи, важни за имунитета, сити сте и енергични.
Не забравяйте, че нездравословното хранене, което включва всички пакетирани храни, колбаси, тестени изделия, е причина за натрупването на токсини в организма.