Отидете към основна версия

24 359 12

Разкриха неподозирана вреда от чая от лайка

  • лекар-
  • чай-
  • лайка-
  • вреда-
  • опасност

Въпреки доказаните ползи от чая, с употребата му трябва да се внимава

Снимка: Shutterstock

Лайката се счита за изключително полезна билка, но понякога чаят от нея може да навреди на здравето ни. Педиатърът Марсело Андраде, който представлява болницата в Сан Хуан де Деу в Барселона (Испания), е категоричен, че в някои случаи тялото може да реагира негативно към биологично активни вещества от растителен произход. По-специално, чаят от лайка може да бъде вреден за малките деца, тъй като при тях вътрешни органи не са напълно развити, пише struma.bg.

Следователно метаболизмът в тялото им протича по различен начин, отколкото този при възрастните. Чаят от лайка не е подходящ за деца, страдащи от колики. Според д-р Андраде ефектът при тях може да бъде непредсказуем.

В някои случаи, както отбелязва специалистът, билковите инфузии провокират бъбречни проблеми, киселини и дори вътрешно кървене. Следователно е необходимо да бъдат използвани с изключително внимание при лечението на деца.

Консумацията на чай от лайка е свързана и с други потенциални странични ефекти. Тази билка съдържа естествени съединения за разреждане на кръвта, които увеличават риска от вътрешно кървене, особено когато се комбинират с антикоагуланти, според проучване, публикувано в Medical Principles and Practice.

Чаят от лайка не е е подходящ и за хора с алергична реакция към растения, принадлежащи към семейство Сложноцветни като амброзия, хризантема и невен. Лайката може да предизвика други сериозни алергични реакции, вариращи от кожни обриви до анафилактичен шок. Възможни са и оплаквания като подуване на гърлото и задух – в случая незабавно потърсете медицинска помощ.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини