Отидете към основна версия

13 353 16

С този плод забравяте за високия холестерол

  • холестерол-
  • висок холестерол-
  • ябълка-
  • плод

Финландски учени откриват ново полезно свойство на добре познат плод

Снимки: Shutterstock

Нивото на холестерола в човешката кръв зависи от много фактори, не само от храненето, но и от общото състояние на тялото и от начина на живот на човека. Продуктите, които консумираме, влияят на нивата на холестерола не чак толкова, както мнозина твърдят.

Например, холестеролът, който влиза в тялото ни заедно с храната, влияе минимално, тъй като по-голямата част от холестерола се произвежда от самия организъм.

Самите продукти влияят по различен начин. Полезните вещества влияят върху производството на холестерол, намалявайки неговото количество.

Строгата диета не е най-правилното решение. Често при строги диети човек дори влошава състоянието си. Трябва да се храните богато и разнообразно, но за да сте здрави, винаги трябва да спазвате препоръчителния дневен прием на калории.

Ако ядете нормално количество храна, като същевременно се съсредоточите върху здравословните храни и ограничите нездравословните такива, тогава холестеролът постепенно ще се върне към нормални стойности.

Има обаче един плод, който значително понижава холестерола.

Холестерол

Холестеролът е мазниноподобно съединение, от което тялото ни просто се нуждае. Холестеролът има много много важни функции, включително синтез на жлъчка и изграждане на клетки.

Това вещество се натрупва в кръвта. Това е много опасно, тъй като високият холестерол е основната причина за сърдечните заболявания.

Решението:

Сушените ябълки значително намаляват хорестерола в кръвта, твърдят учени от Финландия.

Проведени са проучвания, в които са участвали голям брой мъже и жени. Около 2,5 хиляди души провериха ефекта на различните продукти върху холестерола.

Групата консумирала 70 грама сушени ябълки. Резултатът от изследването е бил просто невероятен.

Защо сушените ябълки понижават холестерола?

Всичко се дължи на пектина. Това органично вещество естествено нормализира нивата на холестерола.

Ежедневната употреба в продължение на 3-4 месеца на сушени ябълки намалява холестерола с почти 22-23 процента.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.

Свързани новини