Нивото на холестерола в човешката кръв зависи от много фактори, не само от храненето, но и от общото състояние на тялото и от начина на живот на човека. Продуктите, които консумираме, влияят на нивата на холестерола не чак толкова, както мнозина твърдят.
Например, холестеролът, който влиза в тялото ни заедно с храната, влияе минимално, тъй като по-голямата част от холестерола се произвежда от самия организъм.
Самите продукти влияят по различен начин. Полезните вещества влияят върху производството на холестерол, намалявайки неговото количество.
Строгата диета не е най-правилното решение. Често при строги диети човек дори влошава състоянието си. Трябва да се храните богато и разнообразно, но за да сте здрави, винаги трябва да спазвате препоръчителния дневен прием на калории.
Ако ядете нормално количество храна, като същевременно се съсредоточите върху здравословните храни и ограничите нездравословните такива, тогава холестеролът постепенно ще се върне към нормални стойности.
Има обаче един плод, който значително понижава холестерола.
Холестерол
Холестеролът е мазниноподобно съединение, от което тялото ни просто се нуждае. Холестеролът има много много важни функции, включително синтез на жлъчка и изграждане на клетки.
Това вещество се натрупва в кръвта. Това е много опасно, тъй като високият холестерол е основната причина за сърдечните заболявания.
Решението:
Сушените ябълки значително намаляват хорестерола в кръвта, твърдят учени от Финландия.
Проведени са проучвания, в които са участвали голям брой мъже и жени. Около 2,5 хиляди души провериха ефекта на различните продукти върху холестерола.
Групата консумирала 70 грама сушени ябълки. Резултатът от изследването е бил просто невероятен.
Защо сушените ябълки понижават холестерола?
Всичко се дължи на пектина. Това органично вещество естествено нормализира нивата на холестерола.
Ежедневната употреба в продължение на 3-4 месеца на сушени ябълки намалява холестерола с почти 22-23 процента.