Отидете към основна версия

2 626 25

Румен Петков: Искаме доброволна ваксинация за COVID-19

  • румен петков-
  • ваксинация-
  • коронавирус

Няколко пъти поставяме въпроса, че в България не се предоставя информация, заяви лидерът на АБВ

Снимка: БГНЕС

Ще подготвим законопроект за допълнение и изменение на Закона за здравето, който да гарантира доброволността на ваксинацията срещу COVID-19. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде Aгенция „Фокус“.

„Първо, в България и ЕС продължават да бягат от изследване на населението за налични антитела, което ни лишава от обективната оценка каква част от населението на България и Европа са се сблъскали с коронавируса и имат изграден имунитет, който във всички случаи е с много по-голяма сила на противопоставяне от ваксинацията. Няколко пъти поставяме въпроса, че в България не се предоставя информация и липсва анализ на новозаболелите хоспитализирани, които са вече ваксинирани. А това е очевиден елемент на манипулация на общественото мнение. Ние ще настояваме парламентът да задължи правителството и здравното министерство да се готви такава ежедневна справка“, заяви той.

„По силата на Закона за достъп до обществена информация ще настояваме Европейската комисия да ни предостави пълния текст на договора. В Европа сме, в 21 век сме, навремето беше голям вой кой и как покри информацията за аварията в Чернобил. Нека да бъдат така любезни да ни покажат при смърт какви права имаме, при инвалидност, иначе това е фашизъм“, каза още Петков. Лидерът на АБВ добави, че ако ЕС ще замени с по-голяма убийствена сила Съветския съюз, той се бои, че сме направили грешния избор.

„Ще разчитаме на адвокат Пенев и неговите колеги да подготвим законопроект за допълнение и изменение на Закона за здравето, който да гарантира доброволността на ваксинацията срещу COVID-19. Защото това, което започва да се прокрадва, натискът върху учителите, лекарите, служителите на реда, въобще върху големи социални групи с изключителни отговорности да се ваксинират непременно иначе ще бъде поставено под съмнение работното им място, е нещо изключително грозно. Нещо, което излиза извън рамките на демократичното устройство на една държава и общност, в която българският народ плати много, за да участва“, обърна внимание той.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 45 гласа.

Свързани новини