Отидете към основна версия

4 023 11

Защо да ядем краставици всеки ден

  • краставици-
  • ползи-
  • диетолози

Яденето на поне една краставица всеки ден има положителен ефект върху кожата, помага за намаляване на теглото и намаляване на отока

Снимкa: Shutterstock

Диетолозите препоръчаха добавяне на краставици в ежедневното меню, тъй като този зеленчук от семейството на тиквените култури има отрицателно калорично съдържание - помага за отслабване, прочистване на организма и нормализиране на храносмилателния тракт.

Според експертите, яденето на поне една краставица всеки ден има положителен ефект върху кожата, помага за намаляване на теглото и намаляване на отока.

Зеленчукът се състои от вода и фибри - съответно 95,5%, а също така съдържа тартронова киселина, която предотвратява образуването на мазнини. Освен това, за храносмилането на краставицата, човешкото тяло изразходва повече калории, отколкото получава от употребата му.

Кората от краставица е богата на витамини А, С и К, желязо, калий, фосфор, мед и магнезий, които подобряват метаболизма, понижават нивата на кръвната глюкоза и прочистват кръвоносните съдове от холестеролни плаки.

Краставиците съдържат и "хормона на щастието" серотонин, така че лекарите съветват да включите зеленчука в диетата при апатия и умора.

Лекарите обаче отбелязват, че зеленчукът може да бъде противопоказен при пациенти, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт (GIT), като язви, гастрит и колит.

Сокът от краставица може да надвиши нивото на киселинност в стомаха и яденето на твърде много от растителните плодове може да го увеличи, пише zdrave.to

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини