Учени от университета в Бордо във Франция установиха, че консумацията на риба предотвратява мозъчните заболявания.
Работата на експертите е публикувана като анализ в списание Neurology, предава zdrave.to.
Специалистите анализирали данните на 1623 респонденти на възраст над 65 години без деменция, сърдечно-съдови заболявания и инсулти.
Участниците в експеримента бяха разделени на четири групи в съответствие с това колко често консумират риба: от веднъж седмично до четири или повече пъти. След това учените сравнили броя на симптомите на заболяването на кръвоносните съдове.
Те открили, че доброволците, които ядат рибата по-често, показват много по-малко признаци на увреждане при ЯМР сканиране. Освен това в по-голяма степен тази зависимост се наблюдава при хора на възраст 65-69 години.
„Това проучване предоставя доказателства от клас II, че при тези без инсулт или деменция, по-високата консумация на риба е свързана с по-рядко субклинично сърдечно-съдово заболяване при ЯМР“, заключват изследователите.