Отидете към основна версия

5 904 13

Гответе само с тази мазнина, ако страдате от високо кръвно

  • масло-
  • олио-
  • мазнина-
  • готвене-
  • здравословно хранене

Експерти препоръчват да стоим настрана от рафинираното олио, особено ако страдаме от проблеми със сърдечно-съдовата система

Снимки: Shutterstock

Кръвното налягане е един от най-важните показатели за състоянието на сърдечно-съдовата система. За да не бъде тя поставена в риск е важно стойностите на кръвното налягане да са в оптимални граници. За здравословни граници се смятат 120/80.

Те могат да се повлияят обаче от редица фактори, като най-вече това са начинът на живот, хранене, стрес. Съществуват и субективни фактори, които са все още неизяснени от медицината и които са причина за появата на хипертония. Когато стойностите на кръвното налягане се повишават трайно, тогава може да се говори за хипертония, според клиника Майо. Хората, страдащи от хипертония са изложени на по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Стресът и здравословното хранене са от голямо значение за контрола на кръвното налягане. Един от факторите, касаещи храненето, са мазнините и по-точно мазнини, с които готвим и с които овкусяваме пресните си салати и ястията. При готвенето с различни видове рафинирано олио холестеролът се повишава, стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, а това прави кръвообращението нарушено, кръвното налягане повишено, а заедно с тях и сърдечносъдовият риск. Той е свързан с повишен риск за функциите на важни органи в тялото – бъбреци, очи, мозък, черен дроб.

Управлението на стреса, редовната физическа активност и здравословната диета са от съществено значение за контрола на високото кръвно налягане, информира az-jenata.bg.

Има обаче една здравословна мазнина, с която е добре да готвите и това е зехтинът.

Защо зехтинът може да помогне в поддържането на здравословни граници на кръвното налягане?

Според клиника Майо, зехтинът е основен елемент от средиземноморската диета, която е известна с ниския си риск за сърдечносъдовата система.

Проучване от 2020 година, публикувано в списание Nutrients и цитирано от healthdigest.com констатира, че студено пресованият зехтин или екстра върджин, както е известен още, е най-оптималният избор на здравословни мазнини сред течните мазнини и видове олио за готвене. Той е включен в протоколите за лечение на хипертония при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, както и при здрави хора, пише още изданието.

Редовната консумация на зехтин в суровата му форма и използването му в готвенето допринася за намаляване на сърдечно-съдовия риск, както и за контрола на кръвното налягане и холестерола. Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект, допринасят за понижаване на кръвното и холестерола.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини