Кръвното налягане е един от най-важните показатели за състоянието на сърдечно-съдовата система. За да не бъде тя поставена в риск е важно стойностите на кръвното налягане да са в оптимални граници. За здравословни граници се смятат 120/80.
Те могат да се повлияят обаче от редица фактори, като най-вече това са начинът на живот, хранене, стрес. Съществуват и субективни фактори, които са все още неизяснени от медицината и които са причина за появата на хипертония. Когато стойностите на кръвното налягане се повишават трайно, тогава може да се говори за хипертония, според клиника Майо. Хората, страдащи от хипертония са изложени на по-висок риск от инфаркт и инсулт.
Стресът и здравословното хранене са от голямо значение за контрола на кръвното налягане. Един от факторите, касаещи храненето, са мазнините и по-точно мазнини, с които готвим и с които овкусяваме пресните си салати и ястията. При готвенето с различни видове рафинирано олио холестеролът се повишава, стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, а това прави кръвообращението нарушено, кръвното налягане повишено, а заедно с тях и сърдечносъдовият риск. Той е свързан с повишен риск за функциите на важни органи в тялото – бъбреци, очи, мозък, черен дроб.
Управлението на стреса, редовната физическа активност и здравословната диета са от съществено значение за контрола на високото кръвно налягане, информира az-jenata.bg.
Има обаче една здравословна мазнина, с която е добре да готвите и това е зехтинът.
Защо зехтинът може да помогне в поддържането на здравословни граници на кръвното налягане?
Според клиника Майо, зехтинът е основен елемент от средиземноморската диета, която е известна с ниския си риск за сърдечносъдовата система.
Проучване от 2020 година, публикувано в списание Nutrients и цитирано от healthdigest.com констатира, че студено пресованият зехтин или екстра върджин, както е известен още, е най-оптималният избор на здравословни мазнини сред течните мазнини и видове олио за готвене. Той е включен в протоколите за лечение на хипертония при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, както и при здрави хора, пише още изданието.
Редовната консумация на зехтин в суровата му форма и използването му в готвенето допринася за намаляване на сърдечно-съдовия риск, както и за контрола на кръвното налягане и холестерола. Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект, допринасят за понижаване на кръвното и холестерола.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 asd
20:57 08.11.2021
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 пълна лъжа
Коментиран от #6
21:01 08.11.2021
4 Боко Тиквата
21:16 08.11.2021
5 АБВ
21:23 08.11.2021
6 asd
До коментар #3 от "пълна лъжа":
"МиМиМиМиМиМи...Уаааааааа"Реви още като не можеш със светлина от ув спектъра да си го провериш.
21:34 08.11.2021
7 миризлив пръч
Коментиран от #8, #10, #13
21:47 08.11.2021
8 Людо
До коментар #7 от "миризлив пръч":
и аз знам че при висока температура зехтина става карциногенен..За подправка в салати да, но не и за високо топлинна обработка...21:51 08.11.2021
9 Гошо
21:58 08.11.2021
10 Оzzy
До коментар #7 от "миризлив пръч":
Хайде бе не готвят . Не се готви само с екстра върджин ,студено пресован .Има си зехтин за gотвене до 210° примерно Бертоли
22:02 08.11.2021
11 Трататуй
14:57 09.11.2021
12 редник
Мда-а, не знаех, но явно в олиото "има" холестерол...
Боже, колко мъка...
17:42 09.11.2021
13 джими
До коментар #7 от "миризлив пръч":
брей...леля ми е главен готвач в ресторант в Италия и каза, че олио там изобщо не се ползва...чудно с какво ли готвят16:06 10.11.2021