8 Ноември, 2021 20:56 5 776 13

Гответе само с тази мазнина, ако страдате от високо кръвно

  • масло-
  • олио-
  • мазнина-
  • готвене-
  • здравословно хранене

Експерти препоръчват да стоим настрана от рафинираното олио, особено ако страдаме от проблеми със сърдечно-съдовата система

Гответе само с тази мазнина, ако страдате от високо кръвно - 1
Снимки: Shutterstock

Кръвното налягане е един от най-важните показатели за състоянието на сърдечно-съдовата система. За да не бъде тя поставена в риск е важно стойностите на кръвното налягане да са в оптимални граници. За здравословни граници се смятат 120/80.

Те могат да се повлияят обаче от редица фактори, като най-вече това са начинът на живот, хранене, стрес. Съществуват и субективни фактори, които са все още неизяснени от медицината и които са причина за появата на хипертония. Когато стойностите на кръвното налягане се повишават трайно, тогава може да се говори за хипертония, според клиника Майо. Хората, страдащи от хипертония са изложени на по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Стресът и здравословното хранене са от голямо значение за контрола на кръвното налягане. Един от факторите, касаещи храненето, са мазнините и по-точно мазнини, с които готвим и с които овкусяваме пресните си салати и ястията. При готвенето с различни видове рафинирано олио холестеролът се повишава, стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, а това прави кръвообращението нарушено, кръвното налягане повишено, а заедно с тях и сърдечносъдовият риск. Той е свързан с повишен риск за функциите на важни органи в тялото – бъбреци, очи, мозък, черен дроб.

Управлението на стреса, редовната физическа активност и здравословната диета са от съществено значение за контрола на високото кръвно налягане, информира az-jenata.bg.

Има обаче една здравословна мазнина, с която е добре да готвите и това е зехтинът.

Гответе само с тази мазнина, ако страдате от високо кръвно

Защо зехтинът може да помогне в поддържането на здравословни граници на кръвното налягане?

Според клиника Майо, зехтинът е основен елемент от средиземноморската диета, която е известна с ниския си риск за сърдечносъдовата система.

Проучване от 2020 година, публикувано в списание Nutrients и цитирано от healthdigest.com констатира, че студено пресованият зехтин или екстра върджин, както е известен още, е най-оптималният избор на здравословни мазнини сред течните мазнини и видове олио за готвене. Той е включен в протоколите за лечение на хипертония при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, както и при здрави хора, пише още изданието.

Редовната консумация на зехтин в суровата му форма и използването му в готвенето допринася за намаляване на сърдечно-съдовия риск, както и за контрола на кръвното налягане и холестерола. Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект, допринасят за понижаване на кръвното и холестерола.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    19 6 Отговор
    С Тиквена мас е най-добре! Лоената Тиква ще стигне поне за 6 години...толкова е тлъс(т) и прост.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пълна лъжа

    23 3 Отговор
    90 % от зехтина в България е менте и е в пъти по вреден от олиото.

    Коментиран от #6

  • 4 Боко Тиквата

    15 1 Отговор
    Ям само свинска мас.
  • 5 АБВ

    3 0 Отговор
    Що ми давате наклон на шланга
  • 6 asd

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "пълна лъжа":

    "МиМиМиМиМиМи...Уаааааааа"

    Реви още като не можеш със светлина от ув спектъра да си го провериш.
  • 7 миризлив пръч

    12 1 Отговор
    В Италия никога не готвят със зехтин.Става отровно при нагряване.

    Коментиран от #8, #10, #13

  • 8 Людо

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "миризлив пръч":

    и аз знам че при висока температура зехтина става карциногенен..За подправка в салати да, но не и за високо топлинна обработка...
  • 9 Гошо

    5 1 Отговор
    Людо то не е карциногенен...а канцерогенен....сега изкарай говедата
  • 10 Оzzy

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "миризлив пръч":

    Хайде бе не готвят . Не се готви само с екстра върджин ,студено пресован .

    Има си зехтин за gотвене до 210° примерно Бертоли
  • 11 Трататуй

    1 1 Отговор
    Събинооо!Я се връщай при баба си в Игнатица да ти готви лоена яхния да ти се проясни мекото мозъче.
  • 12 редник

    2 0 Отговор
    "При готвенето с различни видове рафинирано олио холестеролът се повишава..."

    Мда-а, не знаех, но явно в олиото "има" холестерол...
    Боже, колко мъка...
  • 13 джими

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "миризлив пръч":

    брей...леля ми е главен готвач в ресторант в Италия и каза, че олио там изобщо не се ползва...чудно с какво ли готвят