Отидете към основна версия

2 496 61

Дания връща корона пропуска заради навлизането в третата COVID-19 вълна

  • дания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Броят на ежедневните инфекции нараства стабилно до около 2 300 през последните дни от ниското ниво от малко над 200 в средата на септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Дания предложи възстановяване на използването на дигитален "корона пропуск", който да се представя, когато датчаните посещават барове и ресторанти на закрито, след като страната навлиза в трета вълна от COVID-19 пандемията, информира "Ройтерс".

Дания беше една от малкото страни, които премахнаха почти всички ограничения през септември, след като избегна трета вълна от заразявания през пролетта и лятото заради обширни ограничителни мерки, наложени след Коледа.

Но броят на ежедневните инфекции нараства стабилно до около 2 300 през последните дни от ниското ниво от малко над 200 в средата на септември.

Коефициентът на положителност, делът на общите направени тестове, които са били положителни, също се е покачвал стабилно през последните седмици от 1,2% в средата на септември до 2,3% до края на октомври.

"Няколко европейски държави вече са в средата на своята четвърта вълна от корона. В Дания се насочваме към нашата трета вълна от корона", каза министърът на здравеопазването Магнус Хойнике по време на телевизионен брифинг в понеделник.

Пропускът за корона, който обикновено се представя чрез приложение на телефоните на датчаните, се използва, за да се провери дали притежателят е ваксиниран или дали е отрицателен тест за коронавирус.

Мярката, представена от правителството, която подлежи на одобрение от парламента, също ще изисква пропускът да бъде представен за събирания на закрито над 200, като например в кина и музеи.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.

Свързани новини