Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 10:33 2 448 61

Дания връща корона пропуска заради навлизането в третата COVID-19 вълна

  • дания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Броят на ежедневните инфекции нараства стабилно до около 2 300 през последните дни от ниското ниво от малко над 200 в средата на септември

Дания връща корона пропуска заради навлизането в третата COVID-19 вълна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Дания предложи възстановяване на използването на дигитален "корона пропуск", който да се представя, когато датчаните посещават барове и ресторанти на закрито, след като страната навлиза в трета вълна от COVID-19 пандемията, информира "Ройтерс".

Дания беше една от малкото страни, които премахнаха почти всички ограничения през септември, след като избегна трета вълна от заразявания през пролетта и лятото заради обширни ограничителни мерки, наложени след Коледа.

Но броят на ежедневните инфекции нараства стабилно до около 2 300 през последните дни от ниското ниво от малко над 200 в средата на септември.

Коефициентът на положителност, делът на общите направени тестове, които са били положителни, също се е покачвал стабилно през последните седмици от 1,2% в средата на септември до 2,3% до края на октомври.

"Няколко европейски държави вече са в средата на своята четвърта вълна от корона. В Дания се насочваме към нашата трета вълна от корона", каза министърът на здравеопазването Магнус Хойнике по време на телевизионен брифинг в понеделник.

Пропускът за корона, който обикновено се представя чрез приложение на телефоните на датчаните, се използва, за да се провери дали притежателят е ваксиниран или дали е отрицателен тест за коронавирус.

Мярката, представена от правителството, която подлежи на одобрение от парламента, също ще изисква пропускът да бъде представен за събирания на закрито над 200, като например в кина и музеи.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    95 3 Отговор
    Мдааа, при 80% връщат мерките‼️ А щяхме при 70% да победим вирОса ‼️

    Коментиран от #54, #59

  • 2 Гост

    98 1 Отговор
    Нали бяха отличници по ваксинирането. Какво стана?

    Коментиран от #51

  • 3 честен ционист

    8 47 Отговор
    Този път за постоянно. Без зелените сертификати, ганчовците се отпускат и започват да шмекеруват, както едно време. Скоро ще ви се изясми, че сертификат за ваксинация важи 1 година от дата на поставяне на първа игла.

    Коментиран от #10, #11, #31

  • 4 Миро

    9 0 Отговор
    Една страна когато се разглежда отделно касаещо корона вируса не дава никаква представа какво се случва. Има много фактори които се разглеждат при тези анализи.
  • 5 Ттт

    57 0 Отговор
    Защо не напишете, колко са ваксиниране.

    Коментиран от #14

  • 6 Е как така

    69 1 Отговор
    Нали бяха ваксинирани на 100%
  • 7 Ender

    78 0 Отговор
    Това е държава ваксинирана на 80%, оставям изводите на вас!
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    66 1 Отговор
    У нас при 20% ваксинирани - 15% сред заразените са с поставена ваксина - КОЛКО ПРОЦЕНТА Е ЕФЕКТИВНОСТТА НА Р-РА ❓❓❓

    Коментиран от #17

  • 9 zeus

    78 0 Отговор
    Никога няма да признаят очевидното, че ваксинираните разнасят вируса.
  • 10 Ти глей

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    кво става вИсраел. Тука при нас не си навирай пиперя.
  • 11 Миро

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Вие гледайте колко важи сертификата а не гледайте каква защита имате . В голяма заблуда сте попаднали. Ваксината средно защитава повечето ваксинирани около 6 месеца. Тоест две игли в годината. Въпрос на приоритети дали сертификата е важен или вашето здраве.
  • 12 Поправка

    59 4 Отговор
    Дания не връща корона пропуска, а връща всички мерки, при 95% ваксинирани пълнолетни сертификата така или иначе всички си го имат, Нидерландия пък с 98% ваксинирани пълнолетни освен мерките върна и частичните локдауни, откъдето и да го погледнеш ваксините работят с пълна сила, а гражданите им отново заживяват нормално и без ограничения:)
  • 13 Псевдоним

    39 1 Отговор
    Тези ги използваха за реклама. Ама то не можеш хем да рекламираш хем да ги оставиш да си разиграват коня и затова им връщат мерките.
  • 14 Защото

    43 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ттт":

    им пропада агитацийката и ще лъсне мега измамата.
  • 15 Лъжат ви яко

    57 0 Отговор
    Ако ще и десет пъти да се надупчите диктатурата няма да си отиде.
  • 16 Hoho Boho

    44 0 Отговор
    Тия, "ваксинираните" са решили да получат групов имунитет по естествен път - след като преболедуват короната.
    За да стане по-бързо - може да събират ваксинираните в затворени помещения - в нащо като клубове на ваксинирания, литературни четения, сказки в препълнени зали и т.н.
  • 17 Миро

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    Лесно се смята наум. При 6 млн 10 проц са 600 Хил. 20 проц 1200000. При 15 процента ваксинирани и заболели това означава ще е / 10 проц от 120000 Хил и 15 проц 180000/. Тоест може да се очаква че броят на ваксинираните които ще боледуват ще е 180000 човека. Това е заболели а колко ще бъдат в болница се смята аналогично.

    Коментиран от #22

  • 18 Спомени

    63 0 Отговор
    Март 2021г., Урсула пред Европейския парламент: Ваксините предпазват от заразяване затова ако ваксинираме 70% от населението на ЕС ще заживеем нормално и ще забравим, че е имало Ковид-19! Дали има балъци, които още вярват в това
  • 19 набухвател

    28 1 Отговор
    А как е в Беларус,Афганистан,Туркменистан,Занзибар?

    Коментиран от #21

  • 20 Мислещ

    6 12 Отговор
    "Плоскоземците" прави отново. Време е истинските плоскоземци да почнат да си ползват оскъдното количество мозък.
  • 21 Реалност

    39 0 Отговор

    До коментар #19 от "набухвател":

    За там не знам, но в 50 милионна Танзания, където откриха, че ПСР теста е положителен към папая, при 0.2% ваксинирани имат общо 1367 заразени за две години и общо 50 починали, иначе казано колкото имат в 80% ваксинирана Дания за ден.
  • 22 Hoho Boho

    34 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миро":

    Не е необходимо много да се смята.
    От цифрите е очевидно, че вероятността ваксиниран да се зарази е почти равна на вероятността някой нормален човек да се зарази.
    Т.в. ваксиниран, неваксиниран - все тая..
  • 23 ЕвроГей Талибан

    32 5 Отговор
    "В дИмократичнитИ държави хората се ваксинираха и вече забравиха за епидемията, живеят си нормално. Само Ганю не разбира и се дърпа..."

    Надявам се схващате иронията
  • 24 Лъжи на куб

    26 0 Отговор
    Ваксинираните се разболяват е нонсенс. Или "ваксината" е фалшива или вирусът е друго грипче.
  • 25 Смех

    35 0 Отговор
    Oпа фашизма чука на врата, че той е влезнал дълбоко вече в много държави... Ваксината била спасението.. СЕКИРАТА, ОРЪЖИЕТО това е спасението война срещу фашистите...
  • 26 Павел Пенев

    37 0 Отговор
    Нали бяха ваксинирани 90% защо имат трета вълна.Какви са тези ваксини,Дания имат страхотно здравеопазване,защо така се получава.
  • 27 Тъпо

    19 1 Отговор
    Не разбрирам защо го правят това със сертификатите? Те всички ги имат тези сертификати, какъв е смисъла?

    Коментиран от #29, #35

  • 28 Боооооооц

    23 0 Отговор
    Нещата вървят към логичен завършек - инжекция на всеки 3 месеца.
  • 29 2333

    21 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпо":

    Е как какво - така мачкат неваксинираните.

    Коментиран от #33

  • 30 Хахаха

    30 0 Отговор
    Нали преди месец обявиха смело "край на пандемията"? Какво стана, а? Май "да се ваксинираме за да си върнем живота" се оказа поредната лъжа? Затова не трябва да се говорят многи празни приказки, на каквито сме свитетели точно в този момент. Затова трябва да се подхожда много внимателно и да не се прибързва, защото не се знае след няколко месеца, до 1 година какво ще се случи.
  • 31 sss

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Няма да е година, а 6 месеца. След няколко месеца очаквам да се хвърли кърпата и да се заяви, че и бустерите са спрели да вършат работа.
  • 32 Бгг

    30 0 Отговор
    Що така бе ? Дания 75% напълно ваксани .
    Що така бе тоя вирус не знае ли , че тия са ваксани ? Ало професори , мисирки и политици ?

    Коментиран от #34

  • 33 Да но

    25 0 Отговор

    До коментар #29 от "2333":

    Ама то там няма много за мачкане, неваксинираните там са има-няма едни 15%. Очевидно ваксините не им помогнаха да се върнат към нормалния живот. Края на пандемията, който го обявиха издържа точно 1 месец. Сега освен да си сложат по още 2 дози друго няма какво да измислят.
  • 34 Пипи Чорапчето

    34 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бгг":

    Към средата на септември тази година беше обявено, че "Дания, Нидерландия и Швеция се връщат към нормалния си начин на живот и всички ограничения падат, защото ковид вече не е "социално значимо заболяване". И защото имат над 70 % ваксинално покритие. В Дания към днешна дата даже е 86 %.
    Изводите всеки да си ги прави за себе си!
  • 35 Продай България

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпо":

    Чипиране био чипа се развива след третия месец и на всеки три месеца има нужда от боц

    Коментиран от #43

  • 36 Кольо

    24 0 Отговор
    Какво мислите дали въобще борбата е за нашето здраве и на нашите деца с вируса или има нещо друго? Печалби,социално инжинерство.Новият световен ред в лицето на дигиталната държава (световна цифрова здравна карта, която ще обхване всичките Ви данни от паспорта до това какво купувате в магазина).Масова корупция,окрупняване на корпоративните пазарни дялове по отрасли във всички страни,преразпределение и изкупуване на ресурсите,намаляване на населението,преструкториране на пазарите,промяна на собствеността,промяна на банковата система в цифрова... Никой не крие данните и всеки може да ги намери...

    Коментиран от #40

  • 37 Ново нормално

    9 1 Отговор
    Новото нормално.
  • 38 Дилдо

    16 0 Отговор
    Нали уж бяха отличници по ваксиниране
  • 39 Аристотел

    18 0 Отговор
    Нали се сещате, че ако дори една европейска държава е "излязла" от ковида то от пандемия ще стане епидемия. И тогава нямат да имат власт над народа и няма да има основание за нови измислени дози. Така че, цялата тая глупост ще продължава до безкрай или поне докато не остане ни един неваксиниран със собствена имунна система. Целта е всички да са зависими от следващата доза.

    Коментиран от #48

  • 40 марвин

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кольо":

    Ей това потенциално следене какво купуваме в магазина е толкова могъщо, че ако гугъл не се включат в манджата със сертификатите, директно ще фалират.
  • 41 Denmark

    22 0 Отговор
    Спомням, че някои назидателно говореха, как европейските държави, които са се ваксинирали са "забравили пандемията", а ние защото не искаме да се ваксинираме още се влачим. Е, какво става, а? Оказва се, че съвсем не са забравили паднемията, а само парадираха безпочвено с това.
    Дания е показателния пример за това какво трябва да очакваме, когато достигнем нейните нива на ваксинирани.
    Оставете хората сами да избират дали да се ваксинират или не, защото после ще трябва да обяснявате защо сте ги излъгали и защо отново ги ограничавате.
  • 42 Хипотеза

    16 1 Отговор
    Ако не бяха така наречените ваксини, досега да сме забравили за ковида, мутациите и всичките му разновидности.

    Коментиран от #44

  • 43 И като

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Продай България":

    се развие био чипа, иска други чипове?
    Да правят групов чипс?
  • 44 Не е

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Хипотеза":

    хипотеза, а хипотенуза.

    Коментиран от #46

  • 45 Питам

    7 1 Отговор
    В Дания не беха ли първенци по ваксинацията ? Питам за един приятел

    Коментиран от #52

  • 46 Ах, ах

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Не е":

    На коя игла си, друже?

    Коментиран от #49

  • 47 набухвател

    5 0 Отговор
    Жената не ме уважава,децата избегАха,преателите ме зае.....аха.Остана да се грижи за мен само СЗО и няколко стотин родни доценти,професори и академици.Поклон.Преател в нужда се познава!
  • 48 8645

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Аристотел":

    Идеята на патентното право е , че ако Вие сте регистриран собственик на интелектуален продукт юридически можете да предявите претенции в/у собствеността си. Какво ще се случи ако "covid-19" се окаже с патент? Какво ще се случи ако се окаже, че в телата си имаме чужда интелектуална собственост за която не знаем? Тогава ние свободни хора ли ще сме или нечия частична или цяла собственост?

    Коментиран от #50

  • 49 Ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ах, ах":

    Игла ли? Ти не смъркаш ли?
  • 50 Е то

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "8645":

    ковида не е вечно в тялото. Или го преборваш и вече нямаш, или умираш.
  • 51 Ами пак са си отличници и искат

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    да останат такива. При 2290 заразени вчера имат 2ма починали. Не 334.А е съвсем нормално да връщат част от мерките през зимните месеци, когато хората се събират предимно на закрито. За миналата седмица ние имаме среднодневно около 165 жертви, а в Дания са поне засега около 2-3 души среднодневно. И те въпреки връщат мерки. А Ганьо при толкова много жертви в България продължава да роптае срещу мерки, маски, тестове, зелени сертификати и най-вече срещу ваксини. Това ако не е дебили зъм какво е?

    Коментиран от #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 В Дания вчера- 2 жертви на ковид, у нас

    0 5 Отговор
    334.Обясни на приятеля си. Сигурно и той е бавнозагряващ като теб.

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Грульо

    3 0 Отговор
    Нали преди две седмици им махнаха мерките, че вече били преборили ковита. :D
  • 57 Пламен

    3 1 Отговор
    Пoбърквaт хoрaтa c лъжи и дeзинфoрмaция. Вceки рoдeн вce някoгa умирa.Eдни oт бoлecт,други oт кaтacтрoфa или oт нeщo другo и вcички ocтaнaли oт cтрaх...
    Дoкaзaнo e ,чe cтрaхът и пocтoяннaтa миcъл зa eвeнтуaлнaтa cмърт cкъcявaт живoтa и прaвят чoвeкa нeщacтeн и пcихичecки лaбилeн.
    Прocтo cи живeeтe живoтa. Пиитe витaмин Д пo 1 хaпчe cутрин пo врeмe нaзaкуcкa и нe миcлeтe зa глупocти. Ниcкитe нивa нa витaмин Д ca причинa зa вcички вируcни инфeкции. При зaбoлявaнe oт тaкивa ce приeмaт вceки дeнпo 3 бр.хaпчeтa витaмин Д и вcичкo минaвa зa 2-3 дни.
    Oткрил гo e Пeтър Димкoв...
  • 58 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ами пак са си отличници и искат":

    Не това се казва свобода! ХРИСТО БОТЕВ : "...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.
  • 59 Муньо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Мдааааа, интересна и важна информация, както се казва "Анализирай това". Не е лошо сега рИкламното агенти на екцперименталните продукти, набедени за вакцини да кажат, тия продукти въобще стават ли за нещо или не стават за нищо и защо какво гние в Дания, че очевидно има нещо гнило. Хайде цирка да свършва, че ако работите продължават така на сценаристите, режисьорите и актьорите в тоя спектакъл може да им се наложи да гризнат дръвцето/цепеничката
  • 60 До Пламен

    2 0 Отговор
    Не дезинформирай хората! Не пия никакви витамини и въпреки това не боледувам. Грип никога не ме е ловил, а засега и Ковид, но не пуша, не пия, спортувам и не се тъпча с какво да е.
  • 61 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    Нали ни ги даваха за пример , а то какво се получи - Заврете си ваксините в евр. ге....йските зад....ници - май още една конспиративна теория ще се окаже истина