Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 22:45 2 209 31

ЕС: Маските за лице не представляват риск за здравето!

  • титановия диоксид-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • маска-
  • пандемия

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (IARC) изброява титановия диоксид като възможен канцероген

ЕС: Маските за лице не представляват риск за здравето! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите на ЕС обяснява, че няма доказателства за риск от рак от синтетични маски за лице и призоваха хората да продължат да ги носят, след като белгийско проучване предупреди миналия месец, че може да съдържат канцерогени, съобщава "Ройтерс".

Маските за лице са решаващи за намаляване на разпространението на COVID-19 и се превърнаха в ежедневен артикул за голяма част от световното население по време на пандемията.

В доклад от октомври на белгийската организация за обществено здравеопазване Sciensano се казва, че е открит титанов диоксид (TiO2), потенциално опасно вещество, в синтетичните маски за лице, които е изследвал, включително в често носените модели.

Титановият диоксид се използва като бял оцветител и матиращ агент в маски и текстилни продукти, както и слънцезащитни продукти, бои и хранителни продукти като супи и дъвки.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че наличието на титаниев диоксид в маските за лице представлява риск за здравето и препоръча тяхната продължителна употреба.

"В светлината на наличните в момента елементи не може да се заключи, че маските за лице FFP или хирургическите маски, които могат да съдържат TiO2, могат да представляват риск за здравето", каза говорител на Комисията.

Белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбруке в изявление след публикуването на проучването каза, че са необходими повече изследвания, но призова обществеността да продължи да използва маски, тъй като няма доказателства, че те представляват сериозен риск за здравето.

Той каза също, че Белгия планира да принуди производителите да разкрият наличието на титанов диоксид в маските за лице.

Говорител на Висшия здравен съвет на Белгия, който съветва правителството по здравни въпроси, каза, че потенциалните рискове за здравето не "надвишават ползите от употребата им за предотвратяване на заразяване с COVID-19".

Според белгийското проучване наночастици от титанов диоксид са открити в маски, изработени от нетъкан синтетичен материал, както и в тези, съдържащи найлонови и полиестерни влакна.

Йорис Ван Локо, един от авторите на доклада коментира, че частици TiO2 са открити в повечето от често използваните маски, включително текстилни модели за многократна и еднократна употреба, хирургически маски и респиратори за FFP.

В предварителните констатации на доклада се казва, че рискът за здравето е "възможен за много от изследваните маски за лице", но се казва, че са необходими повече изследвания. Препоръчва се използването на титанов диоксид в маските за лице да бъде ограничено, докато има убедителни доказателства.

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (IARC) изброява титановия диоксид като възможен канцероген.

Белгия за първи път изрази опасенията си през февруари, когато посъветва обществеността да не използва партиди маски за лице, разпространявани преди безплатно, след като се оказа, че съдържат наночастици от сребро и TiO2.

Европейската комисия предложи да се забрани титановият диоксид в храните още от средата на 2022 г., след като агенцията на ЕС за безопасност на храните заяви, че веществото вече не е безопасно, тъй като канцерогенните ефекти не могат да бъдат изключени при поглъщане.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    70 1 Отговор
    Ще обяснявате после, на международния трибунал!

    Коментиран от #25

  • 2 ВАКСИНИРАН1403

    3 60 Отговор
    Маските са си маски,докато иглата не заиграе оправия няма да има.

    Коментиран от #4, #6, #20

  • 3 Рошко

    45 1 Отговор
    Да ааа открихте топлата вода, те ако бяха полезно щяхме с намордници да се раждаме
  • 4 Кокорчо🙄

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАН1403":

    То си сложи направо абукат отзад на по видни място, та да заобикаляме че аман вече от ковидидиоти
  • 5 др Гей Билтс

    43 1 Отговор
    Аз като си ходя без маска съм си жив и здрав. Тези намордници имат функцията само да ви деморализират като намордник на куче.

    Коментиран от #9

  • 6 др Гей Билтс

    39 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Бих се съгласил ваксинираните да носят маски. Вече няколко бивши приятели, които имаха неблагоразумието да се боцнат в името на борвата сртещу нещото си, кашлят като магарета и кой знае какво излиза от гътдите им. Функцията на маската в медицината е не да те предпазва от вдишване, а да предпази отворена рана от плънка на лекар хирург.
  • 7 Д р Вирхов

    34 0 Отговор
    Все пак,маските,които не вършат никаква работа,са по безобидни от ваксините срещу ковид.
  • 8 uдuoтu

    32 0 Отговор
    Глупости , аз лично съм виждал служителка на която на устните и бяха излезли фуфляци от тъпите маски , да оставим опасността от бактериални инфекции . Жената видимо страдаше.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Страхотно

    2 22 Отговор
    Знам бе, таксата за визита по домовете на доцента Менгъров е 200 кинта, като винаги завършва с рецепта за чайчета и топли супички. Това ако си с минимална пенсия, ще трябва да теглиш кредити и за кво, за да ти каже някой да туряш чайника и тенджерата на котлона
  • 11 План Калерги

    15 1 Отговор
    Иначе няма как да останете 500 000 000 ,бе балъци!!!
  • 12 антон тодороф

    27 1 Отговор
    При бай Тошо нямаше маски и болести и всичко беше по хубаво!
  • 13 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ротв Хера":

    Не само го смучел
  • 14 др Гей Билтс

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ротв Хера":

    Хера, ти блуднице на Лукавия, можеш само да хапеш капака на Казана.

    Коментиран от #16

  • 15 Мда

    1 3 Отговор
    Е, ваксина или маски? Мацките няма как да си слагат червило, когато са с маски. Това е проблем...

    Коментиран от #29, #30

  • 16 Хахахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "др Гей Билтс":

    ХейГейХваниго И Запей
  • 17 аман от вас

    21 0 Отговор
    Бюрокрадците от ЕС обаче очевидно представляват опасност не само за здравето , но и за живота.
  • 18 Маската на Зоро

    6 0 Отговор
    Корвет19 биоуружие
  • 19 Hoho Boho

    17 0 Отговор
    "Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че понастоящем няма доказателства... маските за лице представляват риск"

    Няма и доказателства, че маските са от полза....
    Много от "маскираните" държави ни превъзхождат по броя на заразените.

    Носете си маските, докато не докажат, че те представляват риск за вашето здраве... а после се оплачете на арменския поп
  • 20 Лельо,

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Шивачка ли си ма ?

    Коментиран от #21

  • 21 ВАКСИНИРАН1403

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Лельо,":

    МогаДаТиЗакърпяРазпранияГъз

    Коментиран от #26

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Стига вече! Над година ги нося, по 3 (три) маски на ден сменям, но устата ми се изрина в десния край...
  • 23 Смех

    16 0 Отговор
    също така ковид е особено опасно и смъртоносно заболяване.. некви други лъжи да ни спретнете... маската води до алергии и бактериални инфекции и няма какво да се лъжем НИКОЙ АМА АБСОЛЮТНО НИКОЙ не я ипозлва правилно а и от нея файда няма освен да не се плюем и да си гледаме гронзите физиономии
  • 24 Европа бирлиги

    13 0 Отговор
    Седите на мазните си задници и си бъркате носовете в тези лъскави сгради .Парата си идва далаверата с си продължава.Балъците да се боцкст
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мислещ

    12 0 Отговор
    Буквално пише точно обратното. Освен това има редица изследвания, според които и не предпазват. Дори си го пише доста често на опаковката. Не се ли предполагаше да вярваме в науката?
  • 28 БРЦК

    4 0 Отговор
    Презерватива не е проблем при полов акт с цел забременяване
  • 29 Талибан

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Ние с това проблеми нямаме.А и прогонвайки янките се спасихме от Ковида.Справка: никой от бежанците ни не е с положителен тест .
  • 30 Червилата съдържат доста повече вредни

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    съставки от маските. И има по-голяма опастност от поглъщането им. Не познавам хора, които да си дъвчат маските.
  • 31 Пламен

    3 0 Отговор
    Пoбърквaт хoрaтa c лъжи и дeзинфoрмaция. Вceки рoдeн вce някoгa умирa.Eдни oт бoлecт,други oт кaтacтрoфa или oт нeщo другo и вcички ocтaнaли oт cтрaх...
    Дoкaзaнo e ,чe cтрaхът и пocтoяннaтa миcъл зa eвeнтуaлнaтa cмърт cкъcявaт живoтa и прaвят чoвeкa нeщacтeн и пcихичecки лaбилeн.
    Прocтo cи живeeтe живoтa. Пиитe витaмин Д пo 1 хaпчe cутрин пo врeмe нaзaкуcкa и нe миcлeтe зa глупocти. Ниcкитe нивa нa витaмин Д ca причинa зa вcички вируcни инфeкции. При зaбoлявaнe oт тaкивa ce приeмaт вceки дeнпo 3 бр.хaпчeтa витaмин Д и вcичкo минaвa зa 2-3 дни.
    Oткрил гo e Пeтър Димкoв...