Отидете към основна версия

4 040 4

Ще се изненадате колко е полезен черният чай

  • черен чай-
  • полезни свойства-
  • кофеин

Чаша черен чай е отлична превенция срещу настинка и грип

Снимка: Shutterstock

Напоследък голяма част от научните изследвания са посветени основно на зеления чай, който се смята за истински еликсир на младостта и здравето. Но учените се интересуват и от екзотични сортове чай, пише actualno.com. Те анализират състава на японския чай матча, хибискуса, ройбоса и др.

На фона на това класическият черен чай остава на заден план и сякаш забравихме, че той също е невероятно полезен.

Ето защо трябва да го консумираме ежедневно.

1. Тонизира и зарежда с енергия

Въпреки факта, че в черния чай не се съдържа толкова много кофеин (2 пъти по-малко, отколкото в кафето), той оказва приятен тонизиращ ефект. Тази напитка енергизира без да вреди на организма. Освен това в края на деня няма да се чувствате уморени и изтощени.

2. Убива микробите

Специалистите са стигнали до извода, че черният чай непременно трябва да се пие през студения сезон. Факт е, че в състава му влизат вещества, които помагат за неутрализиране на активността на патогенните микроорганизми. Ето защо чаша черен чай е отлична превенция срещу настинка и грип.

3. Оказва положителен ефект върху дейността на мозъка

Само чаша черен чай ще ви помогне да станете по-концентрирани на работното място. Също така, напитката е подходяща за тези, чиято работа е свързана с нервно напрежение. Черният чай съдържа вещества, които помагат за намаляване на концентрацията на хормона на стреса.

4. Намалява риска от диабет и рак

Учените стигат до извода, че редовната консумация на чай помага за предпазване от опасни заболявания като диабет и рак. Напитката помага за подобряване на функционирането на органите на стомашно-чревния тракт и оказва положителен ефект върху състоянието на нервната система.

5. Богат източник на антиоксиданти

Черният чай е отличен източник на антиоксиданти, които помагат за подобряване на цялостното здраве, предпазват ДНК-то от увреждане и забавят стареенето. Затова си струва ежедневно да консумирате по 2-3 чаши от тази полезна напитка. Важно е да запомните, че захарта почти напълно унищожава полезните свойства на чая и се отразява негативно на вкуса му.

6. Помага при отслабване

Зеленият чай не е единственият, който помага в процеса на отслабване. Черният чай също спомага за ускоряване на метаболитния процес. Също така си струва да запомните, че той може да се пие между храненията, за да не чувствате глад.

7. Подобрява настроението

Черният чай има способността да облекчава повишеното ниво на тревожност, да регулира производството на кортизол и да облекчава негативните ефекти от стресови ситуации. Също така чаша от него може да подобри настроението, което е особено важно за хора, склонни към проява на депресивни състояния.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.

Свързани новини