Любителите на чай често добавят лимон към него дали по навик или просто харесват вкуса. Всеизвестен факт е, че цитрусовият плод е богат на витамин С, който е изключително ценен за организма най-вече при наличието на инфекция. Но оказва се, че тази напитка далече не е чудотворна опция, на която може да разчитаме, когато сме болни, пише actualno.com.
Диетолозите обръщат внимание на факта, че към лимона трябва да се отнасят с повишено внимание най-вече хората със заболявания на стомашно-чревния тракт. За напълно здравия човек консумацията на този плод не би довела до никакви проблеми, стига да не се прекалява, разбира се. Но ако човек има повишена киселинност на стомаха и страда от заболявания на храносмилателния тракт, например гастрит, гастродуоденит, той трябва да бъде внимателен с киселия плод.
Експертите изтъкват, че това не е единствената причина да не препоръчват консумацията на чай с лимон. Под въздействието на високата температура на чая съдържащият се в лимона витамин С се разрушава и на практика напитката с него губи голяма част от лечебните си свойства. Най-добрият вариант е лимоновият сок да се приема отделно.
Ако все пак не може да се откажете от чая с лимон, консумирайте го без притеснения, но задължително си набавяйте витамин С допълнително, защото под въздействието на високата температура той се разрушава.