11 Ноември, 2021 17:56 7 467 4

Чаят с лимон се оказа безполезен

  • чай-
  • лимон-
  • витамин c-
  • полезно-
  • лимонов сок

Експертите съветват лимонът или лимоновият сок да се приемат самостоятелно, а не в горещи напитки

Чаят с лимон се оказа безполезен - 1
Снимка: Shutterstock

Любителите на чай често добавят лимон към него дали по навик или просто харесват вкуса. Всеизвестен факт е, че цитрусовият плод е богат на витамин С, който е изключително ценен за организма най-вече при наличието на инфекция. Но оказва се, че тази напитка далече не е чудотворна опция, на която може да разчитаме, когато сме болни, пише actualno.com.

Диетолозите обръщат внимание на факта, че към лимона трябва да се отнасят с повишено внимание най-вече хората със заболявания на стомашно-чревния тракт. За напълно здравия човек консумацията на този плод не би довела до никакви проблеми, стига да не се прекалява, разбира се. Но ако човек има повишена киселинност на стомаха и страда от заболявания на храносмилателния тракт, например гастрит, гастродуоденит, той трябва да бъде внимателен с киселия плод.

Експертите изтъкват, че това не е единствената причина да не препоръчват консумацията на чай с лимон. Под въздействието на високата температура на чая съдържащият се в лимона витамин С се разрушава и на практика напитката с него губи голяма част от лечебните си свойства. Най-добрият вариант е лимоновият сок да се приема отделно.

Ако все пак не може да се откажете от чая с лимон, консумирайте го без притеснения, но задължително си набавяйте витамин С допълнително, защото под въздействието на високата температура той се разрушава.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лимон

    14 2 Отговор
    Тъпа статия. Кой си набавя витамин ц от един резен лимон. Лимонът в чая е предимно за вкус и аромат, тц-тц-тц.

    Коментиран от #3

  • 2 Незнайко

    7 2 Отговор
    Яз, като глупУв, си слагам лимон и мед, когато чаят поизстине. Че то ще излее, че съм хем незнайко, хем и учен.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Rock

    2 2 Отговор
    То пък защо трябва билките да се варят на чайл Не е ли по- полезно да се напасе човек с лайка,мащерка,маточина...