Отидете към основна версия

1 807 9

Д-р Антоан Спасов: Обездвижването засилва риска от тежко протичане на COVID-19

  • д-р антоан спасов-
  • тежко протичане-
  • covid-19

Специалистът разясни, че при т.нар. тромбофлебит вената започва да боли, зачервява се кожата, при пипане мястото и твърдо и болезнено

Снимка: Shutterstock

Едни от най-сериозните усложнения на Covid-19 са тромботичните явления, които засягат различни органи и системи на човешкия организъм. На първо място става въпрос за малките съдове на белия дроб. С течение на времето това води до фиброзни промени. Освен това от последствията на инфекцията страдат и сърцето, и бъбреците, и периферните съдове, обясни пред Радио София ангиологът д-р Антоан Спасов.

Особено уязвима група стават хората, които вече са имали проблеми със своите вени. При тях заразата с коронавирус увеличава риска от възпалителен процес на вече разширени вени.

Специалистът разясни, че при т.нар. тромбофлебит вената започва да боли, зачервява се кожата, при пипане мястото и твърдо и болезнено. При такива признаци за възпаление на вената човек трябва да се насочи към специализирана медицинска помощ за по-добра диагностика и евентуално предписване на лечение.

„По време на боледуване профилактиката се състои в прием на антикоагуланти от групата на хепарините. Невинаги е ефективна профилактиката с антиагреганти като аспирин“, изтъкна д-р Спасов.

При заболяване от Covid-19 рискът от тромбообразуване е изключително висок, дори и при прилагане на профилактични мерки. Като странични реакции ваксините могат да предизвикат образуването на тромб в различни части на тялото, но при изключително нисък процент пациенти.

Ако човек е преболедувал и иска да си постави ваксина, добре е първо да се изследва за антитела, посъветва д-р Спасов. Да се имунизират при ниски стойности на антителата и все пак да предпочетат РНК ваксини.

По думите на експерта тютюнопушенето, употребата на алкохол, затлъстяването, рака, диабета и хипертонията са по-малко рискови фактори за тежко протичане на вирусната инфекция от обездвижването.

Той разясни кога и как е добре да се провежда лечение на разширени вени и колко е важна ролята на личните лекари за ранно насочване към специалист.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини