Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 18:23 1 805 9

Д-р Антоан Спасов: Обездвижването засилва риска от тежко протичане на COVID-19

  • д-р антоан спасов-
  • тежко протичане-
  • covid-19

Специалистът разясни, че при т.нар. тромбофлебит вената започва да боли, зачервява се кожата, при пипане мястото и твърдо и болезнено

Д-р Антоан Спасов: Обездвижването засилва риска от тежко протичане на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Едни от най-сериозните усложнения на Covid-19 са тромботичните явления, които засягат различни органи и системи на човешкия организъм. На първо място става въпрос за малките съдове на белия дроб. С течение на времето това води до фиброзни промени. Освен това от последствията на инфекцията страдат и сърцето, и бъбреците, и периферните съдове, обясни пред Радио София ангиологът д-р Антоан Спасов.

Особено уязвима група стават хората, които вече са имали проблеми със своите вени. При тях заразата с коронавирус увеличава риска от възпалителен процес на вече разширени вени.

Специалистът разясни, че при т.нар. тромбофлебит вената започва да боли, зачервява се кожата, при пипане мястото и твърдо и болезнено. При такива признаци за възпаление на вената човек трябва да се насочи към специализирана медицинска помощ за по-добра диагностика и евентуално предписване на лечение.

„По време на боледуване профилактиката се състои в прием на антикоагуланти от групата на хепарините. Невинаги е ефективна профилактиката с антиагреганти като аспирин“, изтъкна д-р Спасов.

При заболяване от Covid-19 рискът от тромбообразуване е изключително висок, дори и при прилагане на профилактични мерки. Като странични реакции ваксините могат да предизвикат образуването на тромб в различни части на тялото, но при изключително нисък процент пациенти.

Ако човек е преболедувал и иска да си постави ваксина, добре е първо да се изследва за антитела, посъветва д-р Спасов. Да се имунизират при ниски стойности на антителата и все пак да предпочетат РНК ваксини.

По думите на експерта тютюнопушенето, употребата на алкохол, затлъстяването, рака, диабета и хипертонията са по-малко рискови фактори за тежко протичане на вирусната инфекция от обездвижването.

Той разясни кога и как е добре да се провежда лечение на разширени вени и колко е важна ролята на личните лекари за ранно насочване към специалист.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    1 1 Отговор
    Като си отровен с Новичок/Ковид си в кревата доста време, обездвижен, с висока температура. А трзи които следват сляпо препоръките на неуките доктори и мешат по 2-3 вида антибиотици са готови за тромбофлибита. Хубаво е след Ковид превантивно да си поставите няколко инжекции Хепарин в корема.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Памперс Панц

    18 0 Отговор
    който още мисли, че мерките и затварянията са за доброто на хората, е...по-зле от гласоподавател на герб
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Би трябвало поне месец да се слагат инжекциите!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 ДОБРЕ ГИ СЪВЕТВАШ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    АМА ПИШИ,ЧЕ СЕ СЛАГАТ ВСЕКИ ДЕН И ПРЕДИ ГОДИНА СТРУВАХА ШЕСТ ЛЕВА ЕДНА ДОЗА ,СЕГА...🤔
  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    6 0 Отговор
    "Обездвижването засилва риска от тежко протичане на COVID-19" - затова ли всички набодени фундаменталисти реват за затваряне?
  • 6 Грульо

    10 0 Отговор
    И тогаз защо затварят хората зарди ковит? Искат да се обездвижим и по-бързо да пукясаме, тез измекяри убийци продажни предатели политици. :D
  • 7 някой

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За да не се налага да се дупчиш цял месец има таблетки за целта. Цената им за месец е към 130 лева.
  • 8 лечение

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти-три днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
    Всичко това, заедно с молитви към Господ и Богородица.

    Коментиран от #9

  • 9 И що мента?

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "лечение":

    За успокоение?