Херинга и скумрия са двете най-здравословни риби, съобщи в интервю за РИА Новости диетологът Надежда Цапкина.
Експертът обясни, че изборът пада именно върху тези две риби от северните морета, защото имат едно от най-важните свойства за човека – те са ценен източник на лесно смилаеми протеини, витамин D, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.
"Всичко това има благоприятен ефект върху имунната система. Освен това, колкото по-малка е рибата, толкова по-малко токсини е натрупала. Токсините в големи количества могат да бъдат вредни за тялото ни", допълва докторът.
Какви промени ще настъпят в тялото, ако рибните ястия се въвеждат в диетата редовно?
Лекари и диетолози от Съединените щати разкриха за ефектите от яденето на риба два пъти седмично. Според тях подобна диета има изключително приятен ефект върху организма.
Диетологът и автор на няколко книги за здравословно хранене Джаксън Блатнър заяви, че рибата е много полезна за мозъка поради високото съдържание на омега-3. Тези киселини помагат в борбата с промените, свързани с възрастта, замърсяването на въздуха и други неблагоприятни фактори.