Отидете към основна версия

9 052 16

Най-добрият продукт за повече желязо в организма

  • fe-
  • желязо-
  • продукти-
  • храни-
  • прием на желязо-
  • микроелементи-
  • дефицит

Сред симптомите на железен дефицит са умора без определена причина и главоболие

Снимка: shutterstock

Жeлезният дефицит е едно от най-честите хронични заболявания при човека. Среща се при около 1/3 от населението на Земята (около 2 милиарда души). У нас 13-15% от населението е с желязо-дефицитна анемия. По-често боледуват жените.

Сред симптомите на железен дефицит са умора без определена причина, бледа кожа и лигавици, чупливи нокти, изтощена коса и увеличен косопад, липса на енергия и тонус, напукани устни, студени крака и ръце, слабост в мускулите, главоболие, виене на свят, апатия, депресия, безсилие.

Но как да си набавите желязо, ако имате дефицит?

Според диетолога Екатерина Маркова най-добрият продукт за попълване на дефицита на желязо е черен дроб на треска. Традиционно се смята, че той е с високо съдържание на витамин D.

Според Маркова черният дроб на треската съдържа витамин В12, което прави продукта много полезен за коригиране на дефицита на желязо в организма. При коронавируса черният дроб на треска е особено препоръчителен за повечето хора.

Маркова посочва обаче, че треската е голяма риба, така че може да натрупва живак и други тежки метали. Повечето от тях се натрупват в черния дроб, така че се препоръчва да се внимава при консумацията. Хората със заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур трябва да бъдат особено внимателни.

Трябва също да запомните, че черният дроб на треска е с много калории и мазнини. Не трябва да се консумира на празен стомах и в големи количества.

Лекарите казват още, че тези, които са били болни от коронавирус, трябва да ядат храни, които съдържат витамин А и омега-3. Става дума за черен дроб на треска, мазна риба, яйца, както и за маслини, ленено семе и конопено масло, пише сайтът Zdrave.to

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.

Свързани новини