Консумацията на една круша на ден ще промени начина, по който работи тялото. Това каза диетологът Людмила Микитюк пред РИА Новости.
Тя отбеляза, че плодът съдържа до 20% от дневната доза фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилателната система. Освен това има способността да свързва мастните киселини, като по този начин намалява нивата на холестерола.
"Кожата на крушата е особено полезна - тя съдържа флаваноиди, които са полезни за сърцето и кръвоносните съдове, като намаляват крехкостта на капилярите и правят червените кръвни телца по-еластични", каза лекарят.
Крушите съдържат и арбутин - вещество с антибактериални свойства.
"Заедно с диуретичното действие на крушите, дължащо се на изобилието от калий, арбутинът помага в борбата с инфекциите на пикочните пътища", казва специалистът.
В същото време диетологът добавя, че крушите не трябва да се консумират при диабет и язвена болест. Този плод съдържа много груби влакна, затова го консумирайте умерено, в противен случай се появява риск от диария.