Обилното ядене и пиене в новогодишната нощ са стара традиция. Или поне все още е такава за тези, които и в условията на ограничения за пътуване и зелени сертификати ще успеят да се съберат с близки и приятели на масата.
Как да избегнете преяждане, препиване и напълняване на новогодишната трапеза, съветват специалистите.
Как да не преядем
Постарайте се по-малко да мислите за ограниченията
Всеки път, когато се страхувате да хапнете нещо допълнително или трескаво броите калориите на определено ястие, можете подсъзнателно да се докарате до непоносимо желание да се нахвърлите върху забранения плод. Затова се опитайте да мислите по-малко за ограниченията, да не разделяте ястията според принципа „може“ и „не може“, а повече се наслаждавайте на храненето и общуването в празнична атмосфера, съветва ендокринологът и диетолог Фатима Дзгоева, ръководител отделение за диетична терапия към руския Национален медицински изследователски център.
„Метод на чинията“ срещу преяждане
Преди хранене огледайте цялата маса, решете какво искате да опитате. След това визуално разделете чинията си на две равни части. Едната част напълнете с леки зеленчукови салати. Разделете втората част също на две равни части: в едната поставете протеинови ястия, а в другата - гарнитури. Можете да добавяте различни ястия по ваше желание, но най-важното е да напълните чинията, като имате предвид горните две правила. Такъв съзнателен и балансиран подход ще ви позволи да избегнете преяждане и чувство на тежест след хранене, тъй като няма да ядете от общата маса, а от собствената си, предварително събрана чиния, казва специалистът пред „Российская газета“.
Не гладувайте в първата половина на деня
Докато времето ни минава в приготвяне на храна, подреждане на масата и чакане на гости, забравяме или нямаме време да починем и похапнем. Постарайте се обаче да не гладувате през първата половина на деня, за да избегнете преяждането във втората му половина. Опитайте се да организирате пълноценна и разнообразна храна за всички хранения.Много е важно всяко основно хранене да съдържа протеинов компонент: пиле, риба, морски дарове, месо, яйца, сирене, бобови култури, гъби.
Избягвайте честите похапвания
Основните хранения са закуска, обяд и вечеря. Опитайте се да ядете по едно и също време. Избягвайте допълнителни закуски и чайове за компания. Като лека закуска и източник на здравословни растителни мазнини изберете ядки и семена в количество не повече от 30 грама на ден.
Като нещо сладко изберете плодове и домашни леки десерти
Потърсете рецепти за десерти на базата на извара, леко кисело мляко и различни плодове. Идеалният вариант е кисело мляко и желе от горски плодове. Консумирайте десерта след основното хранене и за предпочитане през първата половина на деня. Ако вашата закуска или обяд са балансирани по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати, тогава има голяма вероятност да не искате десерт.
Вечерята трябва да е лека
Вечерното меню трябва да включва протеинови продукти и зеленчуци, с минимум гарнитури и сладкиши. Последното хранене трябва да бъде 3-4 часа преди лягане, така че храната да има време да се усвои и да се "евакуира" от стомаха.
Изключете сладките напитки
По-добре е да се изключат сладките сокове, безалкохолни напитки, коктейли, дори без съдържание на захар. Те съдържат много прости въглехидрати и могат да увредят фигурата ви дори за няколко дни. Съсредоточете се върху пиенето на чиста вода. А ако ви изглежда прекалено „скучна“, добавете резен лимон, замразени плодове или мандарина.
При преяждане направете разтоварващи дни
Ако не можете да устоите да хапнете обилно, тогава можете да направите разтоварващи дни след празничното преяждане. За жените щадящата диета е ограничена до 600 ккал, за мъжете - до 800 ккал. Добър вариант е кофичка нискомаслено кисело мляко или парче риба/птиче месо в „компанията“ на зеленчуци.
Повече движение!
Пуснете музиката и танцувайте. Излезте на разходка или други интересни емоционални и активни събития със семейството и приятелите, за предпочитане на открито.
Как да не препием
За да не се напиете прекалено на празничната трапеза, час и половина преди новогодишното тържество си струва да изпиете 20-30 грама алкохол. Това ще подготви черния дроб за производството на необходимите ензими, казва диетологът Елена Соломатина пред "Лента.ру". Специалистът добавя още, че най-добре е да хапнете картофена салата, постно месо и риба.
Денят 31 декември в гастрономически план според диетолога не трябва да се различава от всеки друг: не бива да гладувате преди сядането на новогодишната трапеза, но и да не преяждате. Соломатина припомня и такова основно правило като спазване на режим на пиене, тъй като алкохолът бързо извежда течностите от тялото.
Не смесвайте
„Час и половина преди хранене си струва да изпиете 20-30 грама алкохол. Това ще помогне на черния дроб да се събуди и да започне да произвежда основни ензими в аванс. Също така трябва внимателно да планирате какво ще пиете. Напитките трябва да бъдат изключително от една суровина: пшеница, грозде и т.н. Не трябва да смесвате“, отбеляза Соломатина. Въпреки всеобщата заблуда според диетолога трябва да хапнете нещо пикантно, леки и зеленчукови салати. Това трябва да е нещо, което се усвоява бързо, не създава допълнително натоварване върху черния дроб, но в същото време е плътно. Например картофена салата, която отлично се свързва с алкохола.
Рецептата на разузнавачите, или как да не препиете на Нова година
„Можете да вземете парче пиле, риба, хайвер. Но не трябва да ядете хайвера с хляб. Хората често вземат бяла филия, намазват я с масло, отгоре хайвер и ядат такъв сандвич. Маслото в него обгръща лигавицата, предотвратявайки абсорбирането на алкохола, но този филм рано или късно ще се махне и човекът, който смята, че няма да се напие, ще получи цялата натрупана доза в един момент. Но хайверът много добре се съчетава с яйце“, препоръчва диетологът. Тя също така напомня, че не бива да се пие твърде бързо. Алкохолът трябва да навлиза в тялото постепенно. Желателно е с дълги паузи, така че черният дроб да има време да изработи неутрализиращите алкохола ензими.
По време на почивките
Соломатина съветва да се движите повече, да излизате на чист въздух – по този начин метаболизмът се ускорява, а продуктите от разпадането на алкохола се извеждат по-бързо. „Не бива да натоварвате черния дроб с тежки храни, като месо с майонеза, сирене, цаца и други - това създава допълнително натоварване на организма и допринася за интоксикация. Не е нужно да ядете и сладкиши - организмът ще започне да преработва тях на първо място, а алкохолът ще се задържи“, обяснява диетологът.
Съветите на нарколога
В навечерието на Нова година е най-добре да се въздържате от силни и газирани алкохолни напитки, казва наркологът Руслан Исаев, президент на руската Независима наркологична гилдия. Той дава съвети за правилната употреба на алкохола.
Нискоалкохолни напитки
Според Исаев психиатри и нарколози от цял свят съветват хората да се въздържат от силни алкохолни напитки като водка, коняк и др. Факт е, че след употребата им интоксикацията настъпва по-бързо, а също така те по-бързо формират зависимост. Наркологът препоръчва да се избират слабоалкохолни напитки, особено сухо вино, тъй като то дори има полезни свойства в умерени количества. А червеното вино съдържа ресвератрол, който подпомага профилактиката на онкологични заболявания. „Ненапразно в много западноевропейски страни, където е развито винопроизводството, като Франция и Италия, консумацията на алкохол на глава от населението е сравнима с нашата, но отравянията и смъртните случаи от алкохол са няколко пъти по-малко. Защо? Защото това е висококачествен алкохол и в по-голяма степен това са сухи вина“, обяснява специалистът.
Отказ от газирани напитки
Според Исаев е по-добре да се въздържате от газирани напитки в новогодишната нощ - както от пиене на голямо количество шампанско, така и от пиене на алкохол с лимонади. Наркологът съветва да се поставят цитрусови сокове на масата. „Газовете допринасят за по-интензивна интоксикация, по-бързо усвояване на алкохола в кръвта“, казва д-р Исаев.
Интервали
За да се абсорбира алкохолът в кръвта постепенно и да не се натрупва, е по-добре да се правят паузи между чашите поне 30 минути, препоръчва Исаев.
Мезето
Като мезе и подложка към алкохола е подходящо картофеното пюре, както и храни с високо съдържание на мазнини, тъй като предпазват лигавицата, съветва Исаев. Въпреки това дори и с такова мезе си струва да пиете алкохол в ограничени количества, тъй като в даден момент мазнините ще бъдат усвоени и разтворени и целият натрупан алкохол веднага ще влезе в кръвта.
Как да разберете кога да спрете?
Според нарколога хората, които не са склонни към пристрастяване, сами разбират кога да пропуснат чаша. На някои им се доспива, други изпитват препълване на стомаха. В случай, че човек е склонен към пристрастяване и не знае как да спре, лекарят препоръчва да обърне внимание на сигналите, които му подават другите. Исаев отбелязва, че ефектът от понижаването и повишаването на градуса на алкохола върху състоянието на човека е по-скоро мит. В този случай най-често говорим за неконтролирана консумация на различни алкохолни напитки. „Когато е хаотично, по правило е много, а когато е много, няма значение дали вдигаш или намаляваш - пак ще е лошо“, заключава той.
Бъдете разумни и весело посрещане на Новата година!