Отидете към основна версия

5 776 11

Оцет или лимонов сок в кафето свалят високото кръвно

  • кафе-
  • лимон-
  • оцет-
  • киселина-
  • ползи-
  • здраве-
  • високо кръвно-
  • кръвно налягане

Киселината, добавена към кафето, крие редица ползи

Снимка: Shutterstock

Добавянето на оцет или лимонов сок към кафето засилва ефекта на хлорогенната киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане. Това разкрива д-р Хирошиге Итакура, сертифициран специалист по клинично хранене, цитиран от БГНЕС.

Според лекаря киселината е вид полифенол, който не само придава цвета и горчивината на кафето, но има и антибактериални свойства и предотвратява нарушаването на чернодробната функция, късогледството и далекогледството.

Освен това хлорогенната киселина спомага за изгарянето на мазнините, намалява възпаленията в организма, съдейства за намаляването на плаките по стените на кръвоносните съдове и защитава ендотелните клетки, като ги поддържа еластични.

Лекарят препоръчва към кафето да се добави една чаена лъжичка оцетна киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане, като стимулира хормоналното му регулиране в организма.

Като алтернатива Итакура предлага в напитката да се сложи ситно нарязан лимон, тъй като той е богат на ериоцитрин, който предотвратява затлъстяването, както и на нарирутин, който помага за предотвратяване на хрема и кихане, заключава експертът.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.

Свързани новини