Добавянето на оцет или лимонов сок към кафето засилва ефекта на хлорогенната киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане. Това разкрива д-р Хирошиге Итакура, сертифициран специалист по клинично хранене, цитиран от БГНЕС.
Според лекаря киселината е вид полифенол, който не само придава цвета и горчивината на кафето, но има и антибактериални свойства и предотвратява нарушаването на чернодробната функция, късогледството и далекогледството.
Освен това хлорогенната киселина спомага за изгарянето на мазнините, намалява възпаленията в организма, съдейства за намаляването на плаките по стените на кръвоносните съдове и защитава ендотелните клетки, като ги поддържа еластични.
Лекарят препоръчва към кафето да се добави една чаена лъжичка оцетна киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане, като стимулира хормоналното му регулиране в организма.
Като алтернатива Итакура предлага в напитката да се сложи ситно нарязан лимон, тъй като той е богат на ериоцитрин, който предотвратява затлъстяването, както и на нарирутин, който помага за предотвратяване на хрема и кихане, заключава експертът.
3 Януари, 2022 20:13 6 061 11
Оцет или лимонов сок в кафето свалят високото кръвно
Киселината, добавена към кафето, крие редица ползи
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Кви
20:17 03.01.2022
2 Фен
20:22 03.01.2022
3 Оцет Пийнисий
20:27 03.01.2022
4 Gовна ако сложиш ще е
20:31 03.01.2022
5 глупости
20:39 03.01.2022
6 :))
Оцет или лимонов сок в кафето спасяват от високо кръвно....
Коментиран от #7
20:59 03.01.2022
7 СИБИРСКИ КИТАЕЦ
До коментар #6 от ":))":
Чукча писател, чукча не читател :)22:07 03.01.2022
8 КАКВО В КАФЕТО ВДИГА УМРЕЛИЯ МИ САМОЛЕТ
22:12 03.01.2022
9 Д-р Брънзалов
22:18 03.01.2022
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.