Отидете към основна версия

6 195 7

6 храни за по-добър сън

  • храна-
  • сън-
  • мелатонин-
  • триптофан

Храните, които ви помагат да спите, са с високо съдържание на триптофан, серотонин и мелатонин

Снимкa: Shutterstock

Диетата ни трябва да бъде разнообразна, за да получим всички необходими хранителни вещества, да покрием всички функции на тялото, включително съня. Сега trafficnews.bg представя поредица от храни, които можете да включите в диетата си, за да спите по-добре.

Вероятно сте чували за триптофан. Това е аминокиселина, тоест нашето тяло не може да го произведе и следователно той се набавя само от храната, която консумираме. Наред с другите функции триптофанът позволява на тялото ни да получава серотонин, известен още като "хормон на щастието". Серотонинът е доста известен с това, че модулира настроението, регулира функции като апетит, храносмилане, поведение или сън. След това част от този серотонин се трансформира в мелатонин, който хормон също насърчава съня. Затова се смята, че храните, които ви помагат да спите, са с високо съдържание на триптофан, серотонин и мелатонин.

Има обаче и други компоненти на храната, които могат да подобрят качеството на съня ни, като въглехидрати, витамин Д, магнезий или омега 3 мастни киселини.

Следните храни могат да ви помогнат да получите по-качествен сън:

Ядки

Бадемите и орехите са храни, богати на мелатонин, така те насърчават добрата нощна почивка.

Мляко

Млечните продукти могат да ви помогнат да заспите поради високото си съдържание на триптофан. Освен това изпиването на чаша топло мляко преди лягане улеснява почивката.

Птиче месо

Пуешкото и пилешкото месо също са източници на триптофан.

Плодове

Бананите могат да ви помогнат да заспите, защото са богати на триптофан, мелатонин и магнезий.

Зърнени храни

От една страна, те са отличен източник на въглехидрати, които помагат да се увеличи количеството триптофан, наличен за превръщане в серотонин , от друга страна, някои зърнени храни като овес, ориз и царевица са естествени източници на мелатонин. Все пак е за предпочитане да консумирате пълнозърнести храни, тъй като те съдържат повече фибри и витамини, отколкото рафинираните форми.

Риба

Рибата тон и сьомгата са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин D. Комбинацията от двете хранителни вещества може да ви помогне да спите по-добре, тъй като изглежда играят важна роля в регулирането на нивата на серотонин.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини