Отидете към основна версия

2 292 3

20 души са се лекували с хапче срещу COVID-19 у нас

  • хапче-
  • covid-19-
  • пфайзер

Той поясни, че болните пият 5 дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период

Снимка: Shutterstock

Клинични изпитвания на медикамента на „Пфайзер” за лечение на коронавирус е имало у нас през декември при пациенти с риск от тежко протичане на COVID-19. Изпитванията са станали в болница „Св. Пантелеймон” в Пловдив, където са се лекували около 20 души.

Има много добър резултат от хапчето по отношение на болните от COVID, заяви за bTV началникът на COVID отделението, пулмологът д-р Атанас Парев.

Той допълни, че лечението вече не е експериментално, защото е разрешено за употреба в САЩ и в Европа, но все още е експериментално за хората, които са контактни на болни.

Сега хапчето се дава на хора, които са контактни на болен. Те нямат симптоми, здрави са и ако в първите 4 денонощия от контакта започнат да пият тези хапчета, имат реалния шанс да не се разболеят, обясни д-р Парев.

Страничните ефекти са много малко - обикновено горчивина в устата, може да има леко главоболие, гастроинтестинални ефекти, затова се препоръчва след нахранване да се пият, обясни началникът на COVID отделението.

Той поясни, че болните пият 5 дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период.

В момента има трима доброволци, които пият от таблетките, и се чувстват много добре, никой не се е разболял от тях, допълни д-р Парев.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини