Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 11:32 2 285 3

20 души са се лекували с хапче срещу COVID-19 у нас

  • хапче-
  • covid-19-
  • пфайзер

Той поясни, че болните пият 5 дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период

20 души са се лекували с хапче срещу COVID-19 у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Клинични изпитвания на медикамента на „Пфайзер” за лечение на коронавирус е имало у нас през декември при пациенти с риск от тежко протичане на COVID-19. Изпитванията са станали в болница „Св. Пантелеймон” в Пловдив, където са се лекували около 20 души.

Има много добър резултат от хапчето по отношение на болните от COVID, заяви за bTV началникът на COVID отделението, пулмологът д-р Атанас Парев.

Той допълни, че лечението вече не е експериментално, защото е разрешено за употреба в САЩ и в Европа, но все още е експериментално за хората, които са контактни на болни.

Сега хапчето се дава на хора, които са контактни на болен. Те нямат симптоми, здрави са и ако в първите 4 денонощия от контакта започнат да пият тези хапчета, имат реалния шанс да не се разболеят, обясни д-р Парев.

Страничните ефекти са много малко - обикновено горчивина в устата, може да има леко главоболие, гастроинтестинални ефекти, затова се препоръчва след нахранване да се пият, обясни началникът на COVID отделението.

Той поясни, че болните пият 5 дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период.

В момента има трима доброволци, които пият от таблетките, и се чувстват много добре, никой не се е разболял от тях, допълни д-р Парев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    9 3 Отговор
    А кога да чакаме данни за тестовете у нас с НЕ назовани препарати от лаборатория на йанковците ‼️‼️‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ivan

    4 0 Отговор
    няма такива глупости,да дава6 на контактни и безсимптомни хора хап4ета,нали бяха много успе6ни ,сега се оказва ,4е пак експериментират върху хора,това е лудост ,това е най новата заблуда и естествено хап4етата са много скъпи,това да се знае