Чесънът е една от най-здравословните храни на планетата! Много хора го консумират суров като лек за контрол на кръвното налягане и високия холестерол. Освен това чесънът се използва като средство за превенция на коронарната болест на сърцето и инфаркт. Неговата консумация е от полза при намален приток на кръв поради стеснени артерии и атеросклероза.
Смята се, че чесънът предотвратява образуването на хормона ангиотензин, а също така помага за отпускане на кръвоносните съдове.
Денонощие след консумацията му в тялото настъпват някои промени.
Какво се случва с тялото 24 часа след консумацията на чесън?
Изяжте 6 пържени скилидки чесън и вижте какво ще се случи с тялото ви за 24 часа:
1-ви час
През първия час чесънът се усвоява от стомаха и се превръща в храна за тялото.
2 – 4 часа
Чесънът помага на тялото да се бори със свободните радикали и съществуващите ракови клетки в него.
4 – 6 часа
Метаболизмът също се променя под влияние на чесъна. Неговата консумация активира процеса на премахване на излишната течност и изгаряне на натрупаните мазнини.
6 – 7 часа
Около 6-7 часа след консумацията на чесън се активират неговите антибактериални свойства.
8 – 10 часа
През този период хранителните вещества в чесъна играят важна роля на клетъчно ниво и предпазват клетките от окисляване.
10 – 24 часа
След храносмилането (през първия час), чесънът започва процес на дълбоко почистване на тялото, включващ следните процеси:
1. Регулиране на нивата на холестерола в кръвта.
2. Прочистване на артериите и предпазване на организма от сърдечно-съдови заболявания.
3. Нормализиране на нивата на кръвното налягане.
4. Повишаване на естествените защитни сили на организма и укрепване на имунната система.
5. Предотвратяване на навлизането на тежки метали в тялото ви.
6. Подпомагане на процеса за увеличаване на здравината на костите.
7. Премахване на умората.
8. Подобряване на атлетичните постижения.
9. Удължаване на клетъчната активност