Отидете към основна версия

4 341 1

Не приемайте антикоагуланти с тези храни и напитки

  • лекарства-
  • храни-
  • антикоагулант-
  • разреждане на кръвта

Смесването на лекарства за разреждане на кръвта с тези продукти може да доведе до опасни състояния

Снимка: Shutterstock

Не случайно фармацевтите предупреждават да четем листовките на лекарствата, преди да започнем приема им. Но, за съжаление, в тях няма информация за храните, несъвместими със съответния препарат. Затова тук ще посочим продуктите, които трябва да бъдат изключени от вашата диета при лечение с антикоагуланти.

Приемът на лекарства за разреждане на кръвта с тази храна може да причини мозъчни кръвоизливи, предупреждава zdrave.to.

Антикоагуланти и алкохол

Алкохолът намалява броя на тромбоцитите в кръвта, отчасти като пречи на производството на кръвни клетки в костния мозък. Той предпазва тромбоцитите от слепване и образуване на кръвни съсиреци. При едновременния прием на алкохол и антикоагуланти ефектът се усилва при взаимодействието им, а алкохолът е в състояние също да увеличи концентрацията на антикоагуланти в кръвта, удължавайки тяхното действие. По този начин съществува риск от кървене.

За биоактивирането на индиректни антикоагуланти в черния дроб е отговорен цитохром P450, ензимът CYP2C9. Системата цитохром P450 е отговорна и за биотрансформацията на алкохола в черния дроб, което води до претоварване на тази ензимна система и в резултат ефектът от антикоагулантите може или да бъде отменен, или да увеличи вероятността от странични ефекти.

Антикоагуланти и витамин К

Витамин К е отговорен за синтеза на факторите на съсирването в черния дроб. Антикоагулантите и витамин К имат противоположни ефекти.

Храни с високо съдържание на витамин К:

• сушен босилек – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• смлян градински чай – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• сушена мащерка – 2143% дневна норма на 100 г продукт

• пресен магданоз – 2050% от дневната норма на 100 г продукт

• кейл (зеле) – 1021% от дневната норма на 100 г продукт.

Антикоагуланти и сок от червена боровинка

Сокът от червена боровинка инхибира ензима CYP2C9 в черния дроб, който разгражда варфарина. За всичко това са виновни антиоксидантите в боровинките.

Антикоагуланти и витамин Е

Механизъм на взаимодействие: витамин Е инхибира агрегацията на тромбоцитите, което може да увеличи риска от кървене при прием на големи количества витамин Е с антикоагуланти.

Храни с високо съдържание на витамин Е:

Пшенични кълнове – 747% витамин Е на 100 г.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Как да се справим с киселините бързо и без лекарства

    Ако имате постоянни киселини, първото нещо, което трябва да направите, е да се прегледате при кардиолог. Необичайно е, но много често усещанията, коит ...
    25.12.2024
    4 662
    31
  • 8 храни, които топят коремните мазнини

    Коремните мазнини са проблем, който засяга много хора и често е свързан със здравословни рискове като сърдечни заболявания и диабет. Въпреки че няма ч ...
    20.12.2024
    3 080
    8
  • 9 храни срещу целулит

    Целулитът е често срещан кожен проблем, който засяга милиони жени по света. Той обикновено се появява по бедрата, ханша, корема и дори ръцете. Въпреки ...
    18.12.2024
    1 544
    15
  • Три храни, които никога не трябва да претопляте

    Претоплянето на останалата храна е честа практика в ежедневието, но според нутрициониста Харини Бала има три храни, които никога не трябва да претопля ...
    10.12.2024
    3 971
    3
  • 5 храни, които мъжете трябва да ядат

    Правилното хранене е ключът към здравето, енергията и физическата форма. За мъжете е от особено значение да включат в диетата си храни, които подкрепя ...
    04.12.2024
    3 110
    9