Пиенето на червено сухо вино в умерени количества може да бъде от полза за здравето ни в определени ситуации.
Кога виното е полезно?
При лошо храносмилане, анемия, загуба на сила и настинка червеното сухо вино е възможно да окаже положителен ефект, но само ако се консумира умерено. Това е мнението на клиничния генетик Светлана Перес де Монтес Ратерик от Академия на лекарите УниПроф.
Тя пояснява, че виното съдържа полезни вещества, но носи полза само ако е качествено, натурално и човек го пие в минимални количества.
Според генетика виното се отличава със съдържанието на антиоксиданти, алдехиди и естери. Консумацията му може да повиши тонуса и в определени случаи да се сравни с ефект на антибиотиците.
Чаша сухо червено вино може да бъде полезна при лошо храносмилане и анемия, изтощение и загуба на сила, настинки (в случая е добре да се консумира греяно вино).
Бялото вино в комбинация с минерална вода се препоръчва при атеросклероза, за укрепване на артериите и стомашни заболявания, според медика.
Същевременно генетикът споделя, че пиенето на вино, дори в приемливи дози, може да има странични ефекти. По-специално, танинът, присъстващ в него, е възможно да причини силно главоболие. При някои пациенти са възможни алергични реакции, пише в. Струма.