2 077 9

Кога виното е полезно?

  • вино-
  • червено вино-
  • полезно

Лекар посочва проблемите, при които виното може да окаже положителен ефект

Кога виното е полезно? - 1
Снимка: Shutterstock

Пиенето на червено сухо вино в умерени количества може да бъде от полза за здравето ни в определени ситуации.

Кога виното е полезно?

При лошо храносмилане, анемия, загуба на сила и настинка червеното сухо вино е възможно да окаже положителен ефект, но само ако се консумира умерено. Това е мнението на клиничния генетик Светлана Перес де Монтес Ратерик от Академия на лекарите УниПроф.

Тя пояснява, че виното съдържа полезни вещества, но носи полза само ако е качествено, натурално и човек го пие в минимални количества.

Според генетика виното се отличава със съдържанието на антиоксиданти, алдехиди и естери. Консумацията му може да повиши тонуса и в определени случаи да се сравни с ефект на антибиотиците.

Чаша сухо червено вино може да бъде полезна при лошо храносмилане и анемия, изтощение и загуба на сила, настинки (в случая е добре да се консумира греяно вино).

Бялото вино в комбинация с минерална вода се препоръчва при атеросклероза, за укрепване на артериите и стомашни заболявания, според медика.

Същевременно генетикът споделя, че пиенето на вино, дори в приемливи дози, може да има странични ефекти. По-специално, танинът, присъстващ в него, е възможно да причини силно главоболие. При някои пациенти са възможни алергични реакции, пише в. Струма.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Три неща ни предпазват от деменция
    Три неща ни предпазват от деменция
    Според ново изследване чаша чай на закуска, салата от спанак на обяд и чаша червено вино на вечеря могат да намалят риска от развитие на деменция. ...
    24.11.2022
    1 652
    4
  • Кога полезният лимон започва всъщност да вреди?
    Кога полезният лимон започва всъщност да вреди?
    Ако изядем твърде голямо количество лимон, рискуваме да си причиним мъчителни болки в стомаха. Храносмилателната система не е в състояние да преработи ...
    16.11.2022
    1 351
    1
  • В сезона на тиквата: Какво лекува тя?
    В сезона на тиквата: Какво лекува тя?
    Тиквата е естествен източник на важни елементи като желязо, калий, калций, магнезий и фосфор. Изключително богата на витамин В, С. Тиквата съдържа и г ...
    26.10.2022
    2 411
    9
  • За кого е полезна сланината?
    За кого е полезна сланината?
    Някои диетолози започнаха да казват, че сланината трябва да бъде включена в менюто, особено ако човек има сериозни заболявания. Учените отдавна се опи ...
    05.10.2022
    3 914
    15
  • 5 полезни билки, които могат да бъдат опасни
    5 полезни билки, които могат да бъдат опасни
    В България сме свикнали да бъдем облагодетелствани от богатата природа, а билките са един от най-достъпните начини за справяне с различни болести. Мно ...
    25.08.2022
    2 660
    0

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дуньо простия

    13 1 Отговор
    Винаги е полезно. Ама още не е станало.

    Коментиран от #6

  • 2 Ганчо- пияндето

    4 1 Отговор
    Виното винаги е полезно ............мен д-р Радева ми е забранила да пия вода
  • 3 Начи

    9 0 Отговор
    Кога дигнем кръвното , пием Бело вино ! Кога па ми е ниско кръвното , пием червено вино ! Кога ме заболи корем , пием мастика ! Кога ме нервира жената - ракията много помага за нервите ! Кога ви е студено - коняк ! Бъбречни проблеми - бира ! Кога се нещо утрепате - две водки ! Една върху раната за дезинфекция , другата пиете за упойка ! С водата внимавайте - бактерии се развъждат !
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Вино ,бира ,ракия,оцет когато са преминали през Ферментация са ВИнаги полезни за здравето на хората!
  • 5 Много ясно

    6 0 Отговор
    Виното е полезно, когато се пие! Категорично не е полезно, когато стои в бутилката и само го гледаш. Слюнчените жлези се активират, което пък не е полезно за стомаха. Факт! Ха НАЗДРАВЕ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123456

    1 0 Отговор
    Свинско и винско е най- полезно.
  • 8 МАЛКА пенсИЯ

    1 1 Отговор
    ПОЛЕЗНО-преди,по време,след хранене.Преди,по време,след избори.ПО ВРЕМЕ,НА КРИЗА.АБЕ-ВСЕКИДНЕВНО.
  • 9 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Този коментар излъчва примитивизъм от научна гледна точка. Преди всичко няма сухо червено вино. Само белите вина се класифицират като обикновени, сухи и полусухи. Всичко написано след това е журналистическа глупост.