Пропускането на сутрешната закуска може да влоши когнитивните функции на мозъка, пише сп. "Лайф метаболизъм", позовавайки се на резултатите от китайско изследване.
За целите му специалисти от университета на Чжъцзян са анализирали данни за над 3300 мъже. Изследователите са събрали информация за хранителните им навици и освен това са ги подложили на редица тестове за когнитивни функции.
Анализът на резултатите е показал, че спазването на режим с 4-5-часови интервали между храненията оказва най-благоприятен ефект върху когнитивното здраве. Пропускането на закуската обаче повишава риска от влошаване на познавателните способности, пише БТА.
Специалистите планират да продължат изследването, за да потвърдят резултатите при хора от различни демографски група и да идентифицират механизмите, които обуславят връзката между когнитивните функции и храненето.