Отидете към основна версия

3 782 1

Кога полезният лимон започва всъщност да вреди?

  • лимон-
  • полезно-
  • цитрусови плодове-
  • цитруси-
  • лимонена киселина

Особено в студените месеци сме свикнали да прибягваме до лимона, когато не се чувстваме добре, но прекаляването с този цитрус може да доведе до лоши последици

Снимка: Shutterstock

Ако изядем твърде голямо количество лимон, рискуваме да си причиним мъчителни болки в стомаха. Храносмилателната система не е в състояние да преработи големи количества лимонена киселина, пише турското издание En Son Haber.

Цитрусите могат да раздразнят стомашно-чревната лигавица и да причинят запек. Също така, лимонът може да провокира киселини и неприятни болки в корема. Лимонената киселина увеличава производството на стомашна киселина, разрушава стените на стомаха, което пък може да доведе до образуването на язва.

Лимоновата кора често се използва в печива и напитки. Съдържа оксалат, който има свойството да кристализира в тялото и да се абсорбира слабо. Оксалатът се втвърдява, като по този начин се образуват камъни.

Честата употреба на лимон ускорява усвояването на желязото. Ако скоростта е превишена, възниква хемохроматоза и други заболявания.

Аминокиселините, които се намират в цитрусите, увеличават кръвообращението в мозъка. Малко количество има положителен ефект върху здравето, но няколко плода могат да причинят главоболие и мигрена.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини