Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 15:56 3 138 1

Кога полезният лимон започва всъщност да вреди?

  • лимон-
  • полезно-
  • цитрусови плодове-
  • цитруси-
  • лимонена киселина

Особено в студените месеци сме свикнали да прибягваме до лимона, когато не се чувстваме добре, но прекаляването с този цитрус може да доведе до лоши последици

Кога полезният лимон започва всъщност да вреди? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако изядем твърде голямо количество лимон, рискуваме да си причиним мъчителни болки в стомаха. Храносмилателната система не е в състояние да преработи големи количества лимонена киселина, пише турското издание En Son Haber.

Цитрусите могат да раздразнят стомашно-чревната лигавица и да причинят запек. Също така, лимонът може да провокира киселини и неприятни болки в корема. Лимонената киселина увеличава производството на стомашна киселина, разрушава стените на стомаха, което пък може да доведе до образуването на язва.

Лимоновата кора често се използва в печива и напитки. Съдържа оксалат, който има свойството да кристализира в тялото и да се абсорбира слабо. Оксалатът се втвърдява, като по този начин се образуват камъни.

Честата употреба на лимон ускорява усвояването на желязото. Ако скоростта е превишена, възниква хемохроматоза и други заболявания.

Аминокиселините, които се намират в цитрусите, увеличават кръвообращението в мозъка. Малко количество има положителен ефект върху здравето, но няколко плода могат да причинят главоболие и мигрена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    2 0 Отговор
    Ако изядете 5кг банани ефекта ще е същия със същите странични действия.Раздразнителните стомаси по принцип не понасят и грам лимонов сок и много други храни и напитки.В 1 лимон има толкова захар,колкото в 1 портокал