Диетоложката Светлана Фус обясни, че забавеният метаболизъм при хората в повечето случаи не е наследствен фактор или следствие от заболявания, а е резултат от неправилно хранене и лоша хранителна култура, пише zdrave.to.
Тя посочи седем основни причини за метаболитни нарушения:
липса на закуска, липса на достатъчно течности, нередовно хранене, често преяждане, вечеря като основно хранене, недостатъчен сън, стрес.Експертът посъветва хората с подобни проблеми да добавят повече зеленчуци, зърнени храни и плодове в диетата си.
„Те трябва да съставляват две трети от диетата. В крайна сметка това са най-добрите помощници за нормалното функциониране на червата, прочистване на тялото от токсини и важен източник на минерали, витамини и фибри “, отбеляза специалистът.
Тя също така препоръчва да се пие повече вода и да се въздържат от сладкиши, нишестени храни, бързо хранене и полуфабрикати. Според нея усещането за ситост след хранене трябва да продължи около четири часа, а броят на такива хранения на ден трябва да е три до четири.
Това ще избегне силен глад и в резултат на това преяждане.