Отидете към основна версия

1 681 11

Разбра се причината за натравянето на деца в Петрич: Вторично замърсяване на храната от персонала

  • натравяне-
  • деца-
  • петрич-
  • замърсяване-
  • персонал

Това стана ясно след изследване от РЗИ и ОДБХ Благоевград. В сряда 13 ученици бяха приети в болница в града със симптоми на стомашно неразположение

Илюстративна снимка БГНЕС

Вторично замърсяване на храната със стрептококови бактерии от персонала е причинило хранително натравяне на деца в Петрич. Това стана ясно след изследване от РЗИ и ОДБХ Благоевград. В сряда 13 ученици бяха приети в болница в града със симптоми на стомашно неразположение.

"Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ. Отклонения са установени в сготвеното пиле с ориз. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала", съобщават от РЗИ и ОДБХ, цитирани от Нова телевизия.

Обектът остава затворен до второ нареждане. Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде отново отворен.

Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини