Отидете към основна версия

1 519 0

Храните, които ни пазят от ултравиолетовите лъчи

  • диетолог-
  • храни-
  • ултравиолетови лъчи-
  • слънчеви лъчи-
  • предпазване-
  • здраве

Пигментът ликопен помага на организма да се бори с оксидативния стрес, включително с този, причинен от негативното въздействие на ултравиолетовата светлина

Снимка: Shuttesrstock

Д-р Татяна Залетова, диетолог заяви в интервю за радио Спутник, че някои храни предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Според нея пигментът ликопен, който се съдържа в плодовете, зеленчуците и горските плодове, помага на организма да се бори с оксидативния стрес, включително с този, причинен от негативното въздействие на ултравиолетовата светлина.

Ликопенът се съдържа в по-големи количества в доматите, динята, червените чушки, шипките, гуавата и червените грейпфрути. Според нея, за да се повиши защитата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи, човек трябва да консумира 100-250 грама богати на ликопен плодове или зеленчуци дневно.

Лекарят заяви, че доматеното пюре може значително да подобри защитата на организма срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, предава БГНЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини