Отидете към основна версия

3 156 15

5 невероятни ползи от консумацията на смокини

  • смокини-
  • плодове-
  • ползи за здравето-
  • хранителни вещества

Характерна със силния си, сладък вкус, смокинята е много полезна за здравето

Снимка: Shutterstock

Смокинята е любопитно растение, което се е наричало „дърво с плод без цвят“, защото никога не цъфти. Всъщност, цветът се намира вътре в самия плод, което обяснява вида му. Плодът е познат на хората от хиляди години, като смокиновото дърво се споменавава в Библията. Учен от древен Рим вижда ползата на смокините като лечение на кашлица и заздравяване на рани. Смокинята може да бъде намерена сурова, като има много смокинови дървета и в България. Често плодът се суши, за да се съхрани за по-дълго време. Характерна със силния си, сладък вкус, смокинята е и полезна за здравето.

Представяме ви 5 здравословни ползи от консумацията на смокини:

1. Помага за храносмилането

В една смокиня има много голямо съдържание на фибри. Те помагат за гладкото преминаване на храна през храносмилателния тракт, както и дават на чревната микрофлора много полезни бактерии, което също има благоприятен ефект за стомашно-чревния тракт.

2. Регулира кръвното налягане

Хипертонията често се дължи на високия прием на сол в храните ни – той води до дефицит на калий в организма и високото кръвно налягане. Смокините носят много полезни вещества, измежду които и добри количества калий. Някои проучвания сочат, че конкретно смокинята има добри ефекти за кръвното налягане в сравнение с други плодове и зеленчуци.

3. Укрепва костите

Освен фибрите и калия, в смокините има много калций, магнезий и фосфор – все вещества, които са есенциални за изграждането на здрави кости. Доказано е и че калцият помага за намаляване на риска от остеопороза.

4. Може да помогне за отслабване

Фибрите, витамините и минералите в смокините могат да са много добра добавка към хранителния режим, която да спомогне за сваляне на излишните килограми. Фибрите помагат за дълготрайното засищане, докато витамините и минералите подобряват кръвообръщението в организма.

5. Носи много антиоксиданти

Полифенолите са вещества в някои плодове и зеленчуци, които имат силни антиоксидантни свойства – те могат да предотратят оксидативен стрес в организма и по този начин значително да намалят риска от хронични заболявания като рак и диабет. Антиоксидантите помагат и с намаляне на ефектите на стареене върху организма.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Свързани новини