Отидете към основна версия

1 491 12

Стойчо Кацаров: Българското здравеопазване няма да оздравее скоро, няма нагласа за промени

  • стойчо кацаров-
  • здравеопазване-
  • нагласа-
  • промени

Много неща липсват в здравеопазването, липсва ясна визия за това какво трябва да се направи. Няма особен смисъл мантрата болниците да не са търговски дружества, това няма общо с икономическата ефективност и просто отклоняване на вниманието от сериозните проблеми, коментира бившият здравен министър 

Снимка: Euronews Bulgaria

Дали парите за здраве ще стигнат, зависи от това как се харчат. По-скоро имаме достатъчно данни, че не се харчат ефективно. От 2012 до 2022 парите са се увеличили два пъти, а основни показатели - предотвратимата смъртност и смъртността от лечими заболявания - не са се променили. Това означава, че допълнителните средства са похарчени неефективно, защото не са дали резултат. Системата не е добре изградена и средствата не са обвързани с резултата от функционирането.
Много неща липсват в здравеопазването, липсва ясна визия за това какво трябва да се направи. Няма особен смисъл мантрата болниците да не са търговски дружества, това няма общо с икономическата ефективност и просто отклоняване на вниманието от сериозните проблеми. Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria бившият здравен министър Стойчо Кацаров.

От гледна точка на НЗОК сигурно е по-добре да няма повече болници. По отношение на съществуващите лечебни заведения е по-добре да няма нови, защото са конкуренти. От гледна точка на пациента обаче е по-добре да има повече, за да има избор. За него е по-добре да има и повече здравни каси, коментира още д-р Кацаров.

Българското здравеопазване няма да оздравее скоро, няма нагласа за промени, адаптирахме се към правилата и усвояването на пари и няма желание за промяна, смята бившият здравен министър.

10% ръст на заплатите в здравеопазването са заложени в бюджета. Не е работа на бюджета да се занимава със заплатите, те се договарят между работодателя и работника, държавата не е работодател.

Казвам „да“ на пазарни мерки в сферата на здравеопазването: дерегулация, освобождаване, навлизане на лечения за извънболнична помощ, включително първична, приватизация на болници, премахване на монопола на здравната каса.Не е нужно откриването на болница да става с разрешение на Министерския съвет. Частният инвеститор, ако даде свои пари няма да загубят пациентите и данъкоплатците, коментира още д-р Кацаров.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини