Отидете към основна версия

1 597 10

По света 1,3 млн. души умират всяка година от пасивно пушене

  • сзо-
  • пасивно-
  • пушене-
  • доклад-
  • оон

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО)

Източник: Shutterstock

Докладът на Световната здравна организация (СЗО) за глобалната тютюнева епидемия за 2023 г. разкрива, че около 1,3 милиона души умират всяка година по света от вдишване на вторичен дим. Този вид смъртни случаи се считат за предотвратими.

Докладът подчертава, че пасивното пушене представлява риск за развитието на сърдечно-съдови, респираторни, онкологични заболявания, инсулт и диабет тип 2. Въпреки това, в 44 страни по света, където живеят 2,3 милиарда души, не са приети нито една от шестте препоръчани от СЗО мерки срещу тютюна, наречени MPOWER. Тези мерки включват наблюдение на употребата на тютюн, защита на хората от тютюневия дим, оказване на помощ за спиране на пушенето, предупреждение за опасностите от тютюна, забрана за рекламиране на тютюн и повишаване на данъците върху тютюна.

Въпреки силната съпротива от страна на тютюневата индустрия и свързаните с нея интереси, докладът отбелязва промените и успехите през последните години в борбата с тютюнопушенето. Дeлът на пушачите в света намалява от 22,8% през 2007 г. на 17% през 2021 г. Това е резултат от съвместните усилия на световната общност. През 2022 г., 5,6 милиарда души живеят в страни, които са приложили поне една от препоръките на MPOWER, което е пет пъти повече в сравнение с 2007 г.

СЗО призовава всички страни да прилагат изцяло мерките на MPOWER, за да преодолеят тютюневата епидемия и да сложат край на лобистките усилия на тютюневата и никотиновата промишленост, които продължават да убиват годишно общо 8,7 милиона души по света, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини