Отидете към основна версия

4 541 18

Кога е опасно да се ядат домати и краставици?

  • шопска салата-
  • домати-
  • краставици-
  • хранене-
  • храна-
  • здравословно хранене

Диетолози съветват как да консумираме правилно любимите на мнозина зеленчуци

Снимка: Shutterstock

Любимата храна на стотици хора през топлите месеци е вкусна салата придружена от освежаваща напитка. Без съмнение това е един от добрите начини да се отпуснете в един прекрасен летен ден. Сочните домати и хрупкавите краставици са от съществено значение за всяка лятна салата, но знаете ли, че яденето им заедно може да има плашещи ефекти върху храносмилателната система?

От гастрономическа гледна точка, това може да е една от най-приятните амалгами. Въпреки това диетолозите твърдят, че тази комбинация може да се окаже и опасна за хора със здравословни проблеми, пише zdrave.to.

"Краставиците са обогатени с хранителни вещества, които ви помагат да се поддържате хидратирани“, казва Таня С. Капур, диетолог в клиниката Wellness by Tanya, цитирана от Daily Positive Info.

"Въпреки това, краставицата също така има свойството, което пречи на усвояването на витамин С. Затова в повечето случаи се препоръчва да се избягва комбинацията от краставица и домат. Друга причина е, че и двете имат напълно различен начин на храносмилане, следователно не трябва да се консумират заедно, тъй като консумацията им заедно може да доведе до образуване на киселини и подуване на корема.

На кого и защо са противопоказани доматите?

Храносмилателният процес за всяка храна, което ядем, е уникален. Докато някои храни се разграждат бързо в стомаха, за други това може да отнеме часове.

Няколко храносмилателни смущения като газове, подуване на корема, болки в стомаха, гадене и изтощение, могат да възникнат в резултат на комбинирането на храни, които изискват различно време за храносмилане. В допълнение към изостряне на горе споменатите проблеми, яденето на нездравословна комбинация от храни може да забави и метаболизма ви.

Краставиците са лесни за храносмилателната система и ви помагат да се почувствате сити по-бързо, докато за доматите и техните семена е необходимо повече време.

Когато две храни с различна скорост на храносмилане като краставиците и доматите се приемат заедно, ферментацията може да доведе до отделяне на секрети и образуване на газове, което може да причини различни здравословни проблеми - киселинен рефлукс, газове и подуване на корема са само някои от тях.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 31 гласа.

Свързани новини