Ако искате да бъдете сити по-дълго време, определено трябва да избягвате определени храни, които всъщност предизвикват глад.
Според диетолога Михаил Гинзбург киселите ябълки и цитрусовите плодове могат да имат подобен ефект.
„Изглежда, че киселите зеленчуци и плодове имат обем, от тях може да получите енергия и да се заситите. Но тъй като са кисели, органичните киселини дразнят стомаха, увеличават неговата подвижност, а оттам и чувството за глад“, обясни лекарят.
Друго нещо, което ви кара да бъдете гладни, е алкохолът, тъй като разширява порите в мембраните на клетките и там отива глюкозата от кръвта.
„В кръвта има много малко количество от нея. Налице е непреодолимо чувство на глад, което често се случва при употребата на алкохол“, каза Гинзбург.
По подобен начин действа захарта, която бързо повишава нивата на глюкозата в кръвта.
„Освобождава се много инсулин, а кръвната захар също спада бързо. Когато тя е ниска, ние искаме да ядем отново.“