Отидете към основна версия

1 626 12

В САЩ отново трансплантираха свинско сърце в опит да спасят умиращ мъж

  • трансплантация-
  • свинско сърце-
  • сащ-
  • сърдечна трансплантация

Въпреки че следващите няколко седмици ще бъдат критични, лекарите са развълнувани от добрата ранна реакция на организма на мъжа към свинския орган

Снимка: Shutterstock

Хирурзи трансплантираха свинско сърце на умиращ мъж в опит да удължат живота му - това е едва вторият пациент, подложен на подобен експеримент. Два дни по-късно мъжът вече разказваше вицове и можеше да седи на стол, съобщиха в петък лекари от Мериленд, цитирани от АП, предава БТА.

58-годишният ветеран от военноморските сили е бил изправен пред почти сигурна смърт от сърдечна недостатъчност, но според лекарите от Медицинския университет в Мериленд поради други здравословни проблеми не е отговарял на условията за традиционна сърдечна трансплантация.

Какво е различното този път: Едва след миналогодишната трансплантация учените откриват признаци на свински вирус, който се крие в сърцето - и вече разполагат с по-добри тестове за търсене на скрити вируси. Направили са и някои промени в лекарствата.

Вероятно по-важното е, че макар Фосет да е в крайна фаза на сърдечна недостатъчност и да не е имал други възможности, той не е бил толкова близо до смъртта, колкото предишния пациент.

До петък новото му сърце е функционирало добре без никакви поддържащи машини, съобщиха от болницата.

„Невероятно е усещането да видиш как това свинско сърце тупти в човек“, казва д-р Мохамед Мохиудин, експертът по ксенотрансплантация от екипа в Мериленд. Но той предупреди, че „не искаме да предсказваме нищо - ще приемаме всеки ден като победа и ще продължим напред“.

Свинското сърце, предоставено от базираната в Блексбърг, Вирджиния, компания „Ревивикор“, има 10 генетични модификации - изключени са някои свински гени и са добавени някои човешки, за да се направи по-приемливо за човешката имунна система.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини