На много хора им е трудно да устоят на цял пакет чипс. Науката казва, че проблемът не е в човека, а в съдържанието на нездравословната храна. Експерти казват, че ултрапреработените храни са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.
Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни. Откритието идва като шок, разкривайки също, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.
„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в The BMJ, пише БГНЕС.
Един от авторите на изследването, Крис ван Тулекен, каза, че „ултрапреработените храни са пристрастяващи за много хора."
„Когато хората се пристрастят към храната, това почти винаги е ултрапреработена храна“, добави Тулекен.