Отидете към основна версия

4 080 0

Недостигът на важен минерал причинява високо кръвно

  • калий-
  • минерал-
  • витамини-
  • сърце-
  • високо кръвно-
  • кръвно налягане

Калият е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система

Снимка: Shutterstock

Повишеното кръвно налягане може да е следствие от недостиг на калий в организма, предупреждават кардиолози. Високото кръвно налягане показва, че в организма има някакво нарушение и една от основните причини за него е дефицитът на калий.

Това е сравнително новооткрита причина за повишаване на кръвното налягане. А за нея предупреждава британският фармацевт Мина Хан в публикация в популярно издание, пише zdrave.to

“Калият е нужен на организма, за да могат нашите мускули, включително сърдечният, да се съкращават нормално - обяснява експертът. - Когато не получаваме достатъчно калий, кръвоносните съдове губят способността адекватно да се отпускат. В резултат на това постоянно съдово напрежение кръвното налягане се повишава.”

По думите на Мина Хан с тези процеси са свързани и нарастващите рискове от по-сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система като инсулт, сърдечен пристъп и други.

Особено много рискуват да пострадат от недостиг на калий любителите на различни солени продукти и ястия, тъй като този минерал контролира баланса на натрия в организма. Именно недостигът на калий предизвиква увеличаване съдържанието на натрий, което допълнително съдейства за повишаване на артериалното налягане.

Симптоми за недостиг на калий:

• Експертите предупреждават, че дефицитът на този минерал предизвиква чувство за умора и вялост, нарушена перисталтика на червата и запек, както и задух. • Може да се появи усещане за изтръпване и бодежи в различни части на тялото. • Нередовното сърцебиене също сигнализира за дефицит на калий.

При недостиг на калий може да не се проявят никакви признаци, които да привлекат вниманието ви. “Затова е жизненоважно да приемате адекватно количество калий с храната и да не допускате нито неговия недостиг, нито да прекалявате с примера му”, отбелязва експертът.

Калий се съдържа в много хранителни продукти, но най-добри източници на този минерал са:

• банани; • зеленчуци: броколи, пащърнак, брюкселско зеле; • бобови продукти; • ядки и семена; • риба; • говеждо месо; • кокоше месо; • пуешко месо.

Препоръчителният прием при хората от 19 до 64 години е 3500 мг калий на ден.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини