Повишеното кръвно налягане може да е следствие от недостиг на калий в организма, предупреждават кардиолози. Високото кръвно налягане показва, че в организма има някакво нарушение и една от основните причини за него е дефицитът на калий.
Това е сравнително новооткрита причина за повишаване на кръвното налягане. А за нея предупреждава британският фармацевт Мина Хан в публикация в популярно издание, пише zdrave.to
“Калият е нужен на организма, за да могат нашите мускули, включително сърдечният, да се съкращават нормално - обяснява експертът. - Когато не получаваме достатъчно калий, кръвоносните съдове губят способността адекватно да се отпускат. В резултат на това постоянно съдово напрежение кръвното налягане се повишава.”
По думите на Мина Хан с тези процеси са свързани и нарастващите рискове от по-сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система като инсулт, сърдечен пристъп и други.
Особено много рискуват да пострадат от недостиг на калий любителите на различни солени продукти и ястия, тъй като този минерал контролира баланса на натрия в организма. Именно недостигът на калий предизвиква увеличаване съдържанието на натрий, което допълнително съдейства за повишаване на артериалното налягане.
Симптоми за недостиг на калий:
- • Експертите предупреждават, че дефицитът на този минерал предизвиква чувство за умора и вялост, нарушена перисталтика на червата и запек, както и задух.
- • Може да се появи усещане за изтръпване и бодежи в различни части на тялото.
- • Нередовното сърцебиене също сигнализира за дефицит на калий.
При недостиг на калий може да не се проявят никакви признаци, които да привлекат вниманието ви. “Затова е жизненоважно да приемате адекватно количество калий с храната и да не допускате нито неговия недостиг, нито да прекалявате с примера му”, отбелязва експертът.
Калий се съдържа в много хранителни продукти, но най-добри източници на този минерал са:
- • банани;
- • зеленчуци: броколи, пащърнак, брюкселско зеле;
- • бобови продукти;
- • ядки и семена;
- • риба;
- • говеждо месо;
- • кокоше месо;
- • пуешко месо.
Препоръчителният прием при хората от 19 до 64 години е 3500 мг калий на ден.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА